Vesti > Region

Grupa prevaranata iz Nigerije nudi apartmane u Dalmaciji: Šalju slike smeštaja, traže depozit...Kako da se zaštitite?

Za apartmane prvi red do mora traže da im se odmah sve uplati

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Milena Gačević

06/07/2024 > 17:52

podeli vest:

Grupa prevaranata iz Nigerije nudi apartmane u Dalmaciji: Šalju slike smeštaja, traže depozit...Kako da se zaštitite?
Foto: Pixabay.com


I ove godine na Makarskoj rivijeri, od Brela do Gradca i šire, vrebaju onlajn prevaranti: pošalju fotografije tuđeg apartmana, kažu da mora da se uplati u celosti boravak ili samo depozit, a kada dođete na letovanje, dočeka vas neprijatno iznenađeni vlasnik apartmana. 

S obzirom na to da broj onlajn prevara uzima maha, vlasnici ali i turisti dosetili su se da naprave grupe na Fejsbuku, odnosno crne liste, kako bi razotkrivali prevarante.

Administratorka jedne od grupa ispričala je za Jutarnji kako je svoju kuću videla kod prevaranata, a noćenje su cenili od 60 do 70 evra.

Podseća na zlatno pravilo: Pre uplate sumnjivom iznajmljivaču koji uglavnom na svom lažnom profilu ima jednog ili nijednog prijatelja, a na fotografijama nema "lajkova" ni komentara, najispravnije bi bilo kontaktirati turističku organizaciju kako bi proverili da li se apartmani zaista izdaju.

Drugo pravilo je da stupite u kontakt direktno sa izdavačem i to preko telefona, a ne poruka.

- Poslednjih dana nam je u prevarama aktivan hrvatski državljanin kojem su možda i ukrali profil, a on to ni ne zna jer je račun koji navodi za uplatu depozita, otvoren u Hrvatskoj. Tako je i meni ponudio dolazak u moj apartman u Tučepima čije je slike ukrao, a isto je napravio i mojoj prijateljici - priča administratorka.

Kako piše hrvatski list, ove godine vreba uigrana ekipa prevaranata iz Nigerije čiji su bankovni računi otvoreni u Italiji, a smeštaj nude u celoj Dalmaciji.

- Ma to je cela mašinerija i sada od potencijalnih gostiju traže da depozit uplate na račun druge osobe, a ne na njihovo ime, a lako se mogu prepoznati i po nižim cenama smeštaja koje nude. Nije tu reč o 100 ili 200 evra depozita, već čak i hiljadu evra, a za apartmane prvi red do mora uz niske cene, traže da im se odmah sve uplati - priča administratorka.

U špicu sezone u prvom redu do mora ne može se naći apartman koji se iznajmljuje za manje od 150 evra po noćenju pa zato treba paziti na ponuđene male cene, dodaje.

Ove godine, Hrvatska je odlučila da stane na put i nelegalnim iznajmljivačima, pa su tako inspektori zapečatili četiri kuće u kojima se nelegalno iznajmljivao smeštaj.

Na području od Gradca do Zaostroga ispisali su oko 30 kazni, u iznosu od 700 do 4.000 evra.

Ostavite komentar