Vesti > Region

VELIKA TUGA: Spasilački tim Srbije pronašao telo u Jablanici, još jedna ŽRTVA RAZORNIH POPLAVA!

Prema dosadašnjim podacima, u poplavama i klizištima u BiH stradale su 23 osobe

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

10/10/2024 > 17:42

podeli vest:

VELIKA TUGA: Spasilački tim Srbije pronašao telo u Jablanici, još jedna ŽRTVA RAZORNIH POPLAVA!
Foto: Tanjug AP


Prilikom pretrage terena u mestu Donja Jablanica u BiH, koje su nedavno pogodile katastrofalne bujične poplave i klizišta, pripadnici specijalističkog tima za spasavanje iz Srbije i timova iz Republike Srpske i Crne Gore pronašli su još jedno telo, saopštio je danas MUP. 

Kako je navedeno, telo je pronađeno tokom pretrage i raščišćavanja terena radnim mašinama.

Pripadnici specijalističkog tima za spasavanje iz Sektora za vanredne situacije MUP-a upućeni su u BiH radi pružanja pomoći nakon bujičnih poplava i klizišta koji su pogodili centralne i južne delove te zemlje. 

Prema dosadašnjim podacima, u poplavama i klizištima u BiH stradale su 23 osobe.

Foto: Tanjug AP

 

Danas se nastavlja potraga za nestalima u nedavnim poplavama i odronima na područjima Federacije BiH, gde se još četire osobe vode kao nestale. Broj poginulih je za sada 22 osobe. Zbog opasnosti od novih padavina i klizišta, tokom noći je iz Јablanice i Konjica evakuisano više od 400 stanovnika, koji su se nakon mirne noći, jutros vratili svojim kućama. Noć je ipak protekla mirno.

O poplavama u Federaciji govorilo se i u Evropskom parlamentu, uz apel da se aktivira Evropski fond solidarnosti za BiH. Poslanici Evropskog parlamenta jednoglasno su se saglasili da za BiH treba pokrenuti mehanizam međunarodnen pomoći.

Foto: K1info/google maps

 

U Donju Јablanicu i danas mogu samo spasilački timovi i interventne ekipe. Završena je sanacija magistralnog puta M-17, ali zbog potrage za nestalim licima i bezbednosti, saobraćaj još nije dozvoljen.

Na dionici Konjic – Јablanica obustavljen je i železnički saobraćaj, a iz "Željeznica Srpske" saopšteno je da zbog toga dnevno gube 55.000 maraka.

Foto: Tanjug AP

 

- Veoma je teško raditi, radimo većinom sa čamcima. Ne može da se hoda, to je mulj gde se propadne do metar. Јednostavno, ne može čovek da se kreće po tim naplavinama -  rekao je sinoć Nenad Ikonić, predsednik Saveza Gorske službe spasavanja. Šteta na infrastrukturi je ogromna, a deo naselja na poplavljenim područima je praktično zbrisan sa lica zemlje.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar