Vesti > Region

Novi talas OBILNIH PADAVINA, moguće poplave i bujice

U poplavama prethodne nedelje stradali severni predeli Hercegovine i centralni predeli Bosne, pre svega Jablanica, Fojnica, Vareš i Kiseljak

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

08/10/2024 > 11:36

podeli vest:

Novi talas OBILNIH PADAVINA, moguće poplave i bujice
Foto: youtube/printskrin/avaz


Hercegovina se još uvek oporavlja od razornih poplava i bujica, u kojima su razorena nekoliko naselja, pri čemu je poginuo veliki broj ljudi, a za nekima se još uvek traga.

U noći između četvrtka i petka na severu Hercegovine palo je za nekoliko sati i do 300 litara kiše po kvadratnom metru, uz katastrofalne poplave i bujice, ali i odrone.

Najviše su stradali severni predeli Hercegovine i centralni predeli Bosne, pre svega Jablanica, Fojnica, Vareš i Kiseljak.

Foto: Tanjug AP

 

I dok se šteta još uvek zbraja, a porodice sahranjuju svoje najmilije, sledi novi preokret vremena.

Već prema kraju dana sledi jače naoblačenje, a u noći ka sredu celu Hercegovinu, jug Dalmacije i Crnu Goru očekuju kiša i jaki pljuskovi sa grmljavinom.

Biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode, pri čemu bi lokalno za nekoliko sati palo i do 100 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, uz novu opasnost od poplava, bujica i odrona.

Nažalost, obilne padavine očekuju se i u predelima koji su već razoreni poplavama, bujicama i odronima, pa bi moglo doći do pogoršanja situacije.

Obilne padavine neće zaobići ni sever Crne Gore, koji je takođe stradao u poplavama i bujicama, naročito Šavnik i Žabljak, ali ni delove Dalmacije, kao ni područje Podgore koje su pogodile pre par dana razorne bujice.

Dakle, u svim napomenutim predelima, najobilnije padavine očekuju se u noći između utorka i srede i u sredu ujutro, nakon čega bi padavine slabile, do sredine dana i prestale, a potombi se i razvedrilo.

Inače, oblačni i padavinski sistem iz Bosne i Crne Gore zahvatiće i Srbiju i doneti u noći ka sredi i u sredu ujutro severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predelima kišu i pljuskove, potom i centralnim i istočnim predelima, da bi vrlo brzo usledio prestanak padavina i razvedravanje.

U Srbiji se ne očekuju obilnije padavine.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar