Vesti > Srbija

Sa blokade Merdara za K1info: Okupili smo se SPONTANO, podrška narodu sa KiM, ali neka se čuje i za naše PROBLEME

Meštani sela Merdare su čitavu noć držali blokade i nisu dozvoljavali prolaz vozilima koji ulaze u užu Srbiju ili idu ka KiM

Izvor: K1info

28/12/2022 > 11:25

podeli vest:

Sa blokade Merdara za K1info: Okupili smo se SPONTANO, podrška narodu sa KiM, ali neka se čuje i za naše PROBLEME
Foto: K1info


Blokada puta kod administrativnog prelaza između uže Srbije i južne srpske pokrajine Merdare kod Kuršumlije i dalje traje. Meštani sela Merdare su čitavu noć držali blokade i nisu dozvoljavali prolaz vozilima koji ulaze u užu Srbiju ili idu ka KiM.

U međuvremenu je i Kosovska policija zatvorila prelaz preko Merdara iz pravca Podujeva, i tako će biti dok traje protest meštana koji su blokirali put Niš-Priština iz pravca Kuršumlije ka Podujevu .

Foto: K1info

 

- I dalje ostajemo ovde. Ovo je naša podrška nealbanskom življu na KiM - kazao je Nebojša Stanković, jedan od okupljenih.

Stanković objašnjava da je živeti na potezu duž administrativne linije teško i u poslednje vreme veoma nebezbedno, s obzirom na to da su sve učestaliji upadi Albanaca koji kradu šumu na teritoriji kuršumlijske opštine. 

- Ovom blokadom, koja je potpuno spontana, želimo da ukažemo na probleme sa kojima se i mi suočavamo - objasnio je on.

Ovaj administrativni prelaz je najfrekventniji i teretni saobraćaj se odvija upravo ovde. Poslednjih dana, zbog katoličkog Božića dnevno je prolazilo i desetak hiljada vozila.

Podsetimo, blokada je krenula sinoć nešto posle 21 sat.

Blokiran je magistralni put Niš - Priština sa kuršumlijske strane. a oko ponoći i Kosovska policija je zabranila prilaz administrativnom prelazu, zbog kako su objasnili, bezbednosti. 

Foto: K1info

 

Oni su jutros vratili i grupu studenata koji su pokušali da uđu u užu Srbiju. Ne dozvoljavaju ni pešice da se pređe Merdare.

Iz ministarstva su onima koji putuju na KiM ili idu ka centralnoj Srbiji preporučili druge punktove na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom ili da koriste prelaze preko Severne Makedonije.

 

Ostavite komentar