Vesti > Srbija

ADVOKATI protestovali u NOVOM SADU: Traže da se NAPADAČI izvedu pred lice PRAVDE

Ukazano je na to da prema evidenciji krivičnih dela počinjenih na štetu advokata u radu ima 127 slučajeva

Izvor: K1info/021.rs

21/03/2023 > 15:11

podeli vest:

ADVOKATI protestovali u NOVOM SADU: Traže da se NAPADAČI izvedu pred lice PRAVDE
Foto: Tanjug/192.rs


Više od stotinu advokata protestovalo je ispred zgrade suda u Novom Sadu zbog napada na njihovog kolegu Božidara Beronju.

Advokat Božidar Beronja napadnut je 10. marta, kada su mu dvojica muškaraca naneli telesne povrede, a njegove kolege zahtevaju da se pronađu počinioci, a upozorili su i na veliki broj napada. 

Podsetili su i na to da se već drugi put u godinu dana protestno okupljaju ispred zgrade su da u Novom Sadu.

Napadnuti advokat se zahvalio kolegama koji su mu dali podršku.

- Ovo mi je jako važno, jer kada sam čuo da je zakazan protest prestao sam da se bojim nasilnika i to mi mnogo znači. Ovo okupljanje nije važno samo za druge napadnute kolege, već i za sve koji rade u ovoj zgradi, sudije, tužioce, izvršioce, stečajne sudije, sudske straže... Svi su zgroženi ovim nasiljem - naveo je Beronja.

Foto: Tanjug/192.rs

 

Pre održavanja samog protesta sa lažnih mejl adresa stizale su dezinformacije o otkazivanju događaja, a Beronja je istakao da mu je drago što prisutni nisu naseli na spletke.

Dodao je i da je svoj posao radio u cilju zaštite ljudi na sudu, protiv onih koji misle da se palicama rešavaju problemi u društvo, umesto pravnim lekovima.

Potpredsednik Advokatske komore Vojvodine Joža Laslo ukazao je na to da prema evidenciji krivičnih dela počinjenih na štetu advokata u radu ima 127 slučajeva, a najstariji, još uvek nerasvetljen, datira iz 2007. godine.

- Na osnovu evidencije krivični dela iz januara 2023. godine okončano je 206 predmeta na štetu advokata. Isti podaci kažu i da u 22 slučaja imamo advokate koji se pojavljuju u nekom procesnom svojstvu koje nije ugrožavanje bezbednosti, a uz to postoji još 16 slučajeva za koje nisu podnete krivične prijave, ali se nalaze na spisku događaja koji je sastavila Advokatska komora - poručio je Laslo.

Foto: Tanjug/192.rs

 

Očekivanja advokata su da se pospeši efikasnost prava u svim postupcima koji su se desili. 

Član Upravnog odbora AKV-a Srđan Gligorić je osudio, kako je naveo, gnusni varvarski na advokata Beronju, tražeći da se počinioci izvedu pred lice pravde. Protestom, poručio je Gligorić, iskazuju solidarnost sa jednim od njih, kolegom koji je napadnut usred dana.

 

 

Ostavite komentar