Vesti > Srbija

PRASIĆI koji su preživeli Vaskrs, NEĆE DOČEKATI Prvi maj i Đurđevdan: DOMAĆINI pred praznike PRODALI SVE

Cena je išla od 500 do 600 dinara za kilogram

Izvor: K1info/RINA

30/04/2023 > 10:00

podeli vest:

PRASIĆI koji su preživeli Vaskrs, NEĆE DOČEKATI Prvi maj i Đurđevdan: DOMAĆINI pred praznike PRODALI SVE
Foto: RINA


Oni prasići koji su pretekli za Vaskrs, nisu izdržali pred novim izazovima... Kolika je potražnja za njima pred Prvi maj i za Đurđevdan, pet dana kasnije, najbolje pokazuje činjenica da - ako ste hteli da imate sveže pečenje da svojoj trpezi - morali ste da svoje prase rezervišete danima unapred.

Zbog ogromne potražnje, a smanjene ponude, poslednji Mohikanci u svinjogojstvu konačno su dočekali svojih pet minuta.

- Sve se što je imalo od grla rasprodalo. Otišli su svi prasići - i oni od 15 kilograma, pa sve do 55 kilograma. Domaćini koji su napunili obore pred Vasrks, potpuno su ih ispraznili, pa su nespremno dočekali praznik rada i veliku srpsku slavu koja predstoji. Meni je hvala Bogu nešto posle Vaskrsa preteklo, pa te prasiće nisu mogli da zaobiđu prvomajski praznici. Ono što sam planirao za tov, otišlo je i to. Sada su obori prazni, čekamo sledeću "berbu" - rekao je Dragan Jovanović za agenciju RINA, koji u selu Zagorica kod Topole već godinama uzgaja prasiće.

On dodaje da je potražnja za prasićima enormno velika i da uprkos visokoj ceni, Srbi ne odustaju od tradicionalne proslave prvomajskih praznika, uprkos nestašici.

Foto: RINA

Dragan Jovanović

- Da sam imao još jedan šleper prasića, sve bi to otišlo u jednom danu. Cena kod mene je 500 dinara po koligramu, dok je na pijacu u Aranđelovcu išla i preko 600 dinara što je za kupce stvarno mnogo. Moramo gledati da svakome bute pristupačno, a i mi imati neku računicu. Za prosečno jedno prase, mora se izdvojiti pozamašna suma novca, čak i do 15.000 dinara - zaključio je Jovanović.

Draganova pećnica za prasad poslednjih dana se neumorno loži, kako bi ovaj vredni Topoljanin stigao da "najtraženiju robu" dostavi na vreme.

 

Ostavite komentar