Vesti > Srbija

Šeik Bin Zajed NEĆE U AMERIKU, ali u Srbiju dolazi REDOVNO: Predsednik UAE u Beogradu sa Aleksandrom VUČIĆEM

Srpski predsednik zahvalio gostu i na dosadašnjem ličnom angažmanu za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja

Izvor: K1info

15/06/2023 > 18:17

podeli vest:

Šeik Bin Zajed NEĆE U AMERIKU, ali u Srbiju dolazi REDOVNO: Predsednik UAE u Beogradu sa Aleksandrom VUČIĆEM
Foto: Printscreen/Instagram/Buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i zahvalio mu na dosadašnjem ličnom angažmanu za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja.

Ovo je šeiku Bin Zajedu druga poseta srpske prestonice u vrlo kratkom roku - poslednji put je boravio ovde prošlog oktobra, tako da je sada još jednom pokazao koliko ceni našu zemlju, kao i lično prijateljstvo koje ima sa predsednikom Vučićem.

Koliko je čvrsto prijateljstvo dva naroda i dva predsednika možda najbolje svedoči i činjenica da Bin Zajed, koga je The New York Times još 2019. proglasio najmoćnijim arapskim vladarom i jednim od najuticajnijih ljudi sveta, odbija pozive američkog šefa države Džoa Bajdena da poseti SAD već godinu dana.

Naime, Bin Zajed je postao predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata prošlog maja, posle smrti svog brata, šeika Kalife bin Zajeda al Nahjana. U to vreme već je buktao rat između Rusije i Ukrajine, a Mohamed bin Zajed je postao poznat po tome što je najpre u martu 2022. godine odbio i telefonski poziv Džoa Bajdena, koji je želeo da mu UAE, kao jedan od najvećih proizvođača nafte u svetu i "strateški partner SAD", pomognu u vezi sa skokom cena ovog energenta zbog pomenutog sukoba.

Bin Zajed je potom postao predsednik, pa mu je, i pored "kuliranja", Bajden u julu 2022. - gostujući na Gulf Cooperation Council u Džedi (Saudijska Arabija), uputio poziv da poseti Belu kuću. Šeik na to nije ništa rekao, ali eto, prođe skoro godinu dana, a Bin Zajed se Bajdenu niti javlja, niti dolazi...

Sa druge strane, kada ti je neko važan i kada ga poštuješ, ne ponašaš se tako, naprotiv - predsednik UAE redovno posećuje Srbiju, pa je predsednik Vučić posle današnjeg susreta naveo i da je sa Bin Zajedom razgovarao o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, a da je šeiku i zahvalio na dosadašnjem ličnom angažmanu za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja.

"Partnerstvo i prijateljstvo naših zemalja su, pre svega, utemeljeni na međusobnom uvažavanju i razumevanju, a zajedno ćemo nastaviti da unapređujemo ekonomsku, bilateralnu i sve druge vidove saradnje u korist građana Srbije i UAE", napisao je Vučić je na Instagram nalogu budućnostsrbijeav posle susreta sa Bin Zajedom, koji boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Beogradu.

Vučić je dodao da je gostu iz UAE još jednom zahvalio na pozivu za učešće na klimatskom samitu UN, koji će se održati u toj zemlji i naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena ulaganju u projekte koji će doprineti ublažavanju posledica klimatskih promena.

 

Ostavite komentar