Vesti > Srbija

Brkiću UKINUTA prvostepena presuda, sud naložio PONOVNO SUĐENJE

Milovan Brkić osuđen je kaznu zatvora, jer je na protestu "Srbija protiv nasilja" pozvao da se silom promeni ustavno uređenje

Izvor: K1info/Tanjug

17/10/2023 > 18:51

podeli vest:

Brkiću UKINUTA prvostepena presuda, sud naložio PONOVNO SUĐENJE
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Apelacioni sud u Beogradu ukinulo je prvostepenu presudu kojom je Milovan Brkić osuđen na kaznu zatvora od godinu i dva meseca, jer je 8. maja na protestu "Srbija protiv nasilja" pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, a prvostepenom sudu vratio da ponovo sudi.

Po nalaženju Apelacionog suda, osnovano se podnetim žalbama ističe da je prvostepenom presudom učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, te da su izostali razlozi u pogledu postojanja namere ugrožavanja bezbednosti ili ustavnog uređenja Srbije, kao i direktnog umišljaja, jer Viši sud nije dao nikakve namere.

Drugostepeni sud nije prihvatio da inkriminisani tekst, snimljen i objavljen i tako učinjen dostupnim velikom broju građana, ukazuje da je reč o pozivanju na nasilnu promenu ustavnog uređenja koje je upravljeno na neodređen broj ljudi. Sud smatra da je bilo neophodno da Viši sud utvrdi da li je Brkić u trenutku kada izgovara te reči znao da će to biti objavljeno, kao i da nije izvršio ocenu odbrane okrivljenog da nije znao da to bilo ko snima, jer nije bilo mikrofona niti voditelja i da se radi o odgovoru na pitanje njemu nepoznatog lica.

Takođe, nije utvrđeno čime je snimak sačinjen, ko je i u kom svojstvu sačinio audio i video snimak, što su isto okolnosti koje ukazuju na postojanje ili nepostojanje svesti okrivljenog o tome da će njegova izjava biti objavljena, što je ostalo nejasno, pogotovo imajući u vidu da se u izreci presude navodi da je okrivljeni izjavu dao "na obraćanje NN učesnika skupa", koji je od njega tražio komentar.

 

Brkić je prvostepenom presudom bio oglašen krivim za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja. Kako je precizirano u optužnom aktu postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Brkić 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta "Srbija protiv nasilja", u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

 

Brkić je na obraćanje NN učesnika skupa rečima "Evo čuli smo sad kakav je vaš komentar gospodine Brkiću", pored ostalog rekao:

- Nikad nisam bio tužniji. Dolazio sam na svaki protest. Lomio sam, posvetio sam život, svake nedelje Vučić opisuje kako sam ja reketaš, kako širim lažne vesti, kako pokušavam da ga ubijem. Danas sam tužan. Srpska opozicija je pokazala svoje jadno, bedno lice. Da se nije usudila, gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu, pogledajte kako će se osećati ovi ljudi kad stoka opozicionih poslanika se krije iza leđa ovih građana. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije. Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu…

Tonski i video zapis ove izjave potom je objavljen u celini u trajanju od 10:18 minuta na Internet stranici na nalogu "Srbin info", pod nazivom "poslušajte ceo govor, bez cenzure, zbog kojeg je Brkić odveden u zatvor". Jedan deo video i tonskog zapisa je objavljen na portalima različitih javnih medijskih kuća, te time bio dostupan velikom broju građana.

Ostavite komentar