Vesti > Srbija

Ko je zatajio? VIRŠLE "Wudy" sa SMRTONOSNOM bakterijom NISU SMELE da se nađu na tržištu

Ako nešto plasiramo na tržište moramo da proverimo u celosti njegov kvalitet.

Izvor: K1info

23/09/2022 > 21:40

podeli vest:

Ko je zatajio? VIRŠLE "Wudy" sa SMRTONOSNOM bakterijom NISU SMELE da se nađu na tržištu
Foto: Unsplash.com


Posle jučerašnje vesti da se viršle "Wudy" uvezene u Srbiju iz Italije povlače iz prodaje zbog mogućnosti zaraze opasnom bakterijom listerijom, mnoge građane muči pitanje, ko je odgovoran što su se one uopšte našle na tržištu i zašto na vreme nije ispitana bezbednost ovog proizvoda. 

Pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Marko Dragić, gostujući u emisiji Uranak na K1 televiziji, objasnio je da je ceo lanac koji se bavi kontrolom bezbednosti hrane, počev od samog uvoza do plasmana na tržište, ustvari zatajio kada je reč o ovom slučaju.

- Zaboravili su u potpunosti da primenene Zakon o bezbednosti hrane, što je obaveza. Ako nešto plasiramo na tržište moramo da proverimo u celosti njegov kvalitet. Da li ispunjava sve standarde koji su potrebni da bi se on plasirao na tržište, ali prvo da li je on bezbedan da se može plasirati. Ako proizvod nije bezbedan, odmah se povlači sa tržišta - objasnio je Dragić.

Gde sve vreba listerija?

Foto: YouTube screenshot

 

Doktor Darko Nožić kaže da se listerija nalazi u termički neobrađenoj hrani.
- Barene kobasice, viršle i svi ti mesni produkti koji nisu termički obrađeni su vrlo opasni. Možda su najopasniji mlečni proizvodi. Recimo, sir koji nije pravljen od pasterizovanog mleka. To recimo postoji na pijacama. Trudnice koje jedu mlečne proizvode moraju da jedu proverene, a ne proizvode gde ne postoji podatak o pasterizaciji. Da ne uzimaju na pijacama mlečne proizvode. Sirovo voće i povrće može biti nosilac listerioze. Treba obavezno oprati celer, lubenicu, dinju, sve što raste pri zemlji. Recimo dinju obavezno oprati pre sečenja, jer recimo na kori može da se nađe listerija i da se unese u organizam. Znači, ne treba iz frižidera vaditi hladno već treba termički obraditi hranu, dobro podgrejati. Frižider treba redovno čistiti.

On dodaje da pre plasiranja na tržište mora da se ispoštuje cela procedura i objasnio kako ona izgleda:

- Trebalo je da se uzme jedan uzorak i da se na tom jednom uzorku uradi sva potrebna kontrola. Ukoliko ispunjava sve standarde koji su definisani bezbednošću proizvoda onda tek može da se plasira na tržište. U celom sistemu je evidentno da je bio propust nadležnih organa koji su morali to da urade, a oni nisu. Ne mogu pojedinačno da kažem ko je tačno zatajio, ali ceo lanac je kriv. Počev od Uprave carine koja vrši kontrolu, Uprave za veterinu i naravno proizvođača koji je, kao prvi u lancu, trebalo da pregleda proizvod. Te iste službe koje su zakazale sada mogu da se pokažu na delu i kažu koliko je proizvoda kupljeno i tako da pokažu da rade u interesu građana - ocenio je Dragić.

Simptomi

Mučnina
Groznica
Bolovi u mišićima
Dijareja
Ukočeni vrat
Glavobolja
Konfuzija i zbunjenost
Konvulzije
Problemi sa ravnotežom

On je pokrenuo i temu kolektivne tužbe, koja se u našem  zakonodavstvu ne prepoznaje. 
- Niko neće da tuži zbog jednog pakovanja viršli. Ali da postoji kolektivna tužba, oštećenima bi se mogla nadoknaditi šteta, odnosno, svima koji su kupili „Vudi“ viršle. Ovako bi pojedinačnim tužbama ugušili sudove. Ministarstvo trgovine treba
da opomene i kazni. Moraju svi iz lanca da snose sankcije. Zašto nas obaveštava RASFF pored toliko naših službi? Meso i mesne prerađevine najviše dolaze iz Španije i Italije. Imamo veliki broj stoke i dosta izvozimo zbog dobre cene. Treba da se pozabavimo time da potrebe našeg tržišta sređujemo iz domaće proizvodnje
- ocenjuje pravni savetnik, i dodaje:
- Datumi na proizvodima u prodavnicama su problem. Sami trgovci moraju da odluče da adekvatno posluju, a takvim stvarima nedostaje jak inspekcijski nadzor.

 

Kakva je bakterija i kakva nam opasnost preti od listerije za K1 ispričao je prof. dr Darko Nožić. On kaže da se radi o opasnoj zarazi, ali za određene kategorije pacijenata.

- To su prvenstveno trudnice i stariji imunokompromitovani ljudi. U Amrici od listerije umre do 300 ljudi godišnje. Za zdrave ljude nije toliko opasna. Oni najčešće imaju proliv ili povraćaju, kao i kod drugih infekcija. Trudnice su kategorija ljudi koja jako mora da vodi računa šta jedu. Isto tako, ljudi stariji od 65 godina i oni koji imaju neku bolest imunokompromitujuću. Kod njih je listerioza veoma opasna, invazivna, prelazi na centralni nervni sistem, moždane ovojnice i zato izaziva tešku kliničku sliku sa smrtnošću od oko 20 odsto - rekao je doktor.

Foto: K1info

Pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Marko Dragić

Spontani pobačaj

Profesor Nožić kazao je da pošto se infekcija listerijom prenosi transplacentarno i izaziva infekciju ploda, dešava se da se trudnoća završava spontanim pobačajem.
- Pobačajem ili rađanjem mrtvog deteta, smrću prevremeno rođene bebe ili prevremenim porođajem. Ukoliko majka dobije listerozu u ranoj fazi trudnoće to se može odraziti na bebino zdravlje, a najčešći su neorološki poremećaji razvoja mozga, hidrocefalus (uvećana glava), spuštenost kapaka i zrikavost - objasnio je Nožić. 

 

 

 


 

 

 

 

Ostavite komentar