Vesti > Srbija

Očekuje nas DUGO I TOPLO LETO: Živa na TERMOMETRU uskoro se penje do 40. podeoka

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da u Srbiji nema toliko mnog ekstremnih vremenskih neprilika, kao što postoje širom sveta

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

09/07/2024 > 18:11

podeli vest:

Očekuje nas DUGO I TOPLO LETO: Živa na TERMOMETRU uskoro se penje do 40. podeoka
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je danas da nas očekuje dugo i toplo leto i da će se visoke temeprature od 35 do 39 stepeni Celzijusa zadržati i narednih dana.

- Nastaviće se vrelo leto do 20. jula, to jest u narednih 10 ili 12 dana biće ove temeprature od 35 do 39 stepeni Celzijusa, možda i 40. U Beogradu će biti od 36 do 39, možda i čak 40  stepeni Celzijusa. U planinskim predelima možemo da očekujemo kratkotrajne pljuskove, ali biće nezamerljivo. U principu vrelo, suvo, sa ekstremnim visokim temperaturama. Posle 20. jula neki pljusak, ali ne mogu da kažem da li bi bio ozbiljniji - rekao je Todorović za Tanjug. 

Todorović je naveo da su ovakve vremenske prilike karakteristične za leto.

- Prvo, ništa nije novo, ovakve vremenske prilike su karakteristike našeg leta. Vruće i toplo leto, sa vremenskim nepogodama - pljuskovima i gradovima, nekada više nekada manje - rekao je on. 

Todorivć je rekao da su ovakve vremenske prilike bile karakteristične i za prvu polovinu prošlog veka - dvadesetih i tridesetih godina i da je tada bio jedan period suša. 

- Onda se pedesetih do osamdesetih to stišalo, popustila je vrućina. Čak  mislim, tamo negde sredinom 70-ih godina, jednog leta, na primer, u Beogradu nije temperatura prešla 32 stepena. Sveže leto. Ali onda, negde od početka 90-ih, počeo je opet jedan period u kojem se još uvek nalazimo, topao sa  češćom pojavom tih letnjih ekstremnih temperatura i sušnih perioda, kao i u prvoj polovini prošlog veka. To nije samo karakteristika našeg podneblja, našeg klime, nego čitavog umerenog pojasa - objašnjava Todorović. 

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Istakao je da je naša zemlja u odnosu na Zapad Evrope, kako je objasnio  "ušuškana" i da su ekstremne pojave u odnosu na taj region kraće i sa manjim posledicama.

- Mi smo u malom raju. Nema toliko mnogo ekstremnih vremenskih neprilika, kao što postoje širom sveta. Kod nas ima tih, kako bih rekao, malih evropskih tornada. To je isti događaj, meteorološki fenomen, koji u Americi ima daleko veće dimenzije iz nekih drugih razloga. U svakom slučaju, mi smo po broju takvih događaja u Srbiji, u odnosu na Evropu, zanemarljivi, tamo ima deset puta više takvih fenomen - istakao je Todorović za Tanjug. 
 

Ostavite komentar