Vesti > Srbija

VREME u Srbiji VEOMA OPASNO! Na snazi CRVENI METEOALARM, a u ovom delu mogući PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM

RHMZ je rano jutros izdao upozorenje na velike vrućine za Beograd, kao i celu zemlju

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Anica Ninković

13/07/2024 > 11:35

podeli vest:

VREME u Srbiji VEOMA OPASNO! Na snazi CRVENI METEOALARM, a u ovom delu mogući PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM
Foto: Shutterstock


Republički hidrometeorološki zavod upozorava da se veoma jak toplotni talas nastavlja i u drugoj dekadi jula s maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni, uz tropske noći u gradovima kada temperatura neće pasti ispod 20 stepeni.

Danas popodne se uz lokalni razvoj oblačnosti samo na jugozapadu zemlje ponegde očekuju kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom. Južni i jugoistočni vetar će biti slab do umeren, na jugu Banata povremeno i jak, a u Bačkoj i Sremu se očekuje slab severozapadni.

Jutarnja temperatura od 17 stepeni u Dimitrovgradu, do 27 stepeni u Beogradu, a najviša dnevna od 35 do 40 stepeni.

U Beogradu će biti sunčano i veoma toplo uz slab do umeren južni i jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura će biti oko 27 stepeni, najviša dnevna oko 39.

UPOZORENJE ZA PODRUČJE SRBIJE NA IZRAŽEN TOPLOTNI TALAS

Veoma izražen toplotni talas nastavlјa se i u drugoj dekadi jula sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni i uz tropske noći u urbanim sredinama. U drugoj polovini sledeće sedmice, od 17. jula, očekuje se manji pad temperature i to prvo u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, ali će se i dalјe zadržati veoma toplo vreme.

Uprkos manjem osveženju, sa velikom verovatnoćom će se i nadalјe produžiti period sa tropskim danima, u većim urbanim sredinama i tropskim noćima, uz deficit padavina.

Foto: TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ/ bs

 
UPOZORENJE ZA PODRUČJE BEOGRADA NA IZRAŽEN TOPLOTNI TALAS

Veoma izražen toplotni talas nastavlјa se do kraja ove i početkom sledeće sedmice sa maksimalnim temperaturama od 37 do 40 stepeni i uz tropske noći.

U drugoj polovini sledeće sedmice, od 17. jula, očekuje se manji i postepeni pad temperature, i do 5 stepeni ali će se i dalјe zadržati veoma toplo vreme. Uprkos manjem osveženju, sa velikom verovatnoćom će se i nadalјe produžiti period sa tropskim danima i tropskim noćima uz deficit padavina.

U Srbiji je danas na snazi crveni meteo-alarm zbog ekstremno visokih temperatura, a ovo upozorenje znači da je vreme vrlo opasno.

Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Ostavite komentar