Vesti > Srbija

"Zatvara se sve što "miriše" na Srbiju!" Potpredsednik Srpske liste o zatvaranju opštinskih zgrada na severu KiM

Srbima otežava ionako težak život, kaže Dragiša Milović

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

05/09/2024 > 09:09

podeli vest:

"Zatvara se sve što "miriše" na Srbiju!" Potpredsednik Srpske liste o zatvaranju opštinskih zgrada na severu KiM
Protesti u Kosovskoj Mitrovici - Foto: Tanjug printscreen


Zatvaranje srpskih opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije (KiM) znači zatiranje srpskih institucija koje rade decenijama, izjavio je potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović i potvrdio sa su predsednici Privremenih organa ovih opština dobili pozive za saslušanje od strane tzv. kosovske policije.

- Taj gest znači zatiranje svega što je srpsko. Sve to Aljbin Kurti radi, on je to otvoreno i rekao. U zgradi Fonda PIO pružane su usluge za 30.000 penzionera, od toga su 4.000 Albanci koji koriste te usluge i pitanje je gde će sada oni svoja prava ostvarivati. Kancelarija za KiM je zatvorena. Javno komunalno preduzeće je zatvoreno, Kosovsko-mitrovački okrug, to su institucije i ustanove u kojima su građani ostvarivali svoja prava, penzije, dečji dodatak, socijalnu pomoć, tuđu negu, prijavljivali novorođenčad ali i umrle - rekao je on u intervjuu za današnje "Večernje novosti". 

Dodao je da se Srbima otežava ionako težak život i da se zatvara sve što "miriše" na Srbiju a da srpske institucije ostaju u tragovima.

- Ne radi se ništa da se olakša život. Naprotiv, hoće da nas nateraju da sami napustimo ove prostore - rekao je Milović.

Foto: Youtube PrintScreen/Kosovo Online

 

Na zgradama srpskih ustanova postavljene su table sa nazivima privremenih prištinskih institucija, a Milović kaže da je na delu promena etničke strukture koju vrši premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

- To se sve odigrava na očigled međunarodnih institucija - EU, Euleksa, Umnika, ambasada tzv. demokratskih zapadnih zemalja. Njihova blaga reakcija kao da je na neki način vetar u leđa Kurtiju", istakao je.

Na pitanje da li veruje da predstavnici zemalja Kvinte nisu imali saznanja o Kurtijevim akcijama, potpredsednik Srpske liste ističe da ne može da kaže da oni nisu znali.

- Znali su da Kurti vuče te poteze s jednim ciljem, da se sever stavi pod okupaciju, da se zaokruži, kako on kaže, nezavisnost takozvanog Kosova. Mi smo u getu i pod strahovitom terorom u 21. veku - rekao je Milović.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, kaže da se Kurti svim snagama trudio da tu zajednicu obesmisli.

- Nama je formiranje išlo u prilog jer je barem neka zašttia bila garantovana njenim osnivanjem, a ovako ostaće prazna ljuštura od nje i ja ne vidim da će neko da zaustavi Kurtija - rekao je Milović.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar