Vesti > Srbija

Predsednik Izraela u POSETI SRBIJI! Vučić: Razgovor sa Hercogom o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini (FOTO)

Izraelskom predsedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj Garde i uz intoniranje himni Izraela i Srbije

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

11/09/2024 > 11:50

podeli vest:

Predsednik Izraela u POSETI SRBIJI! Vučić: Razgovor sa Hercogom o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini (FOTO)
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Izraela Isaka Hercoga uz najviše državne počasti.

Izraelskom predsedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj Garde i uz intoniranje himni Izraela i Srbije.

Pored Vučića, predsednika Izraela dočekali su ministri u Vladi Srbije - Siniša Mali, Marko Đurić, Dejan Ristić, Maja Popović kao i direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Palati Srbija razgovarao sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom o tome da se što pre potpiše Sporazum o slobodnij trgovini.

- Mi smo danas razgovarali o svim važnim pitanjima o međusobnoj saradnji naše dve zemlje i ono što smo dogovorili, a videćete kasnije i posle našeg velikog i važnog sastanka vezanog za inovacije, tehnologiju, veštačku inteligenciju, IKT sektor, potpisivanje više sporazuma. Za nas je od izuzetnog značaja da u najkraćem mogućem roku uradimo sporazum o slobodnoj trgovini sa državom Izrael - rekao je Vučić u obraćanju.

Vučić kaže da je uveren da će to biti na obostranu korist, kao i da taj posao možemo da obavimo mnogo brže nego što bi to uobičajene procedure nalagale.

On je istakao da je ponosan što u Beogradu i u Srbiji nema nikakvih izliva antisemitizma i što se jevrejska zajednica oseća dobro i sigurno kao i svi gosti sportisti, kulturni radnici.

Podseimo, Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela", koji se organizuje u okviru zvanične posete predsednika Izraela Isaka Hercoga Beogradu, počeo je u Palati Srbija, a direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić je istakao na otvaranju da je 2023. bila rekordna u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje od 121,3 miliona evra.

Foto: Tanjug printscreen

 

Za 13.00 časova zakazan je sastanak Hercoga sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, dok će se u 15.50 sastati sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.

Predsednik Izraela, inače, nakon Srbije posetiće i Albaniju, gde je prema navodima medija predviđeno da se sretne sa predsednikom i premijerom te zemlje Bajramom Begajem i Edijem Ramom.

U januaru ove godine, Vučić je razgovarao telefonom sa Hercogom i tada je konstatovano da odnosi dveju država treba da odražavaju bliskost dva naroda.

Foto: Tanjug printscreen

 

Na sastanku sa novom ambasadorkom Izraela u Srbiji Avivit Bar Ilan ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić juče je ocenio da će poseta izraeskog predsednika biti prilika za unapređenje bilateralnih odnosa na svim nivoima, a ambasadorku je informisao i o teškom položaju Srba na Kosovu.

Sa ambasadorkom Izraela razgovarala je juče i  predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić koja je izrazila uverenje da će poseta predsednika Izraela "dati važan impuls za novu fazu u razvoju bilateralnih odnosa" koji su ocenjeni kao tradicionalno dobri.

Diplomatski odnosi su uspostavljeni 1948. godine, a prekinuti od 1967. do 1991, kada su zvanično obnovljeni.

Razvoj odnosa sa Izraelom zasnovan je na istorijskoj bliskosti srpskog i jevrejskog naroda, koja je iskazana i kroz zajedničko stradanje tokom Drugog svetskog rata.

Foto: Tanjug printscreen

 

Prvi put u zvaničnoj poseti Srbije predsednik Izraela bio je 26. jula 2018. godine, a  kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao tadašnjeg predsednika Izraela Ruvena Rivlina uz najviše državne i vojne počasti. 

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ambasadom Izraela organizuje danas okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela".

Foto: Tanjug printscreen

 

U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela.

Takođe, zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija biće potpisana između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela. 

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela, prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) prošle godine iznosila 112,3 miliona evra, što predstavlja neznatno povećanje u odnosu na 2022. godinu, kada je iznosila 107,2 miliona.

Što se investicija tiče Izrael je jedan od značajnijih investitora u našoj zemlji, a najznačajnije investicije su u oblasti transporta i izgradnje nekretnina.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar