Vesti > Srbija

Predsednik SINOS-a oštro osudio PRETNJE NOVINARIMA TANJUGA: "To znači da imate IME KOJEM SE VERUJE"

Otašević se osvrnuo ni na situaciju u novinarstvu na KiM

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

05/10/2024 > 14:51

podeli vest:

Predsednik SINOS-a oštro osudio PRETNJE NOVINARIMA TANJUGA: "To znači da imate IME KOJEM SE VERUJE"
Foto: Tanjug


Predsednik Sindikata novinara Srbije (SINOS) Siniša Otašević izjavio je danas da pretnja smrću novinarima Tanjuga koja je upućena prošle sedmice pokazuje da Tanjug još važi za ime kojem se veruje i koje nešto znači i u Srbiji i u inostranstvu.

On je naglasio da se status stare ugledne agencije koji je Tanjug uvek imao preneo i na novi Tanjug i na televiziju.

- Zašto bi inače ubice pretile smrću baš Tanjugovcima, a ne nekom drugom - rekao je Otašević.

On je u izjavi za Tanjug dodao da se sadašnjem rukovodstvu i zaposlenima u Tanjugu mora odati priznanje jer usmeravaju "tanjugov brod" po snažnom nevremenu i uspevaju da ga održe na površini, a dokaza za to ima više. Otašević je kazao i da je taj sindikat odmah osudio pretnje smrću novinarima Tanjuga i da osuđuje uvek svaki drugi napad, bilo gde u Srbiji ili u svetu.

- Na Kosovu i Metohiji je radikalna situacija kada je reč o tim pretnjama, napadima i generalno uslovima u kojima novinari rade. Tamo su novinari podeljeni po etničkoj osnovi, upućeni praktično na izveštavanje iz svojih etničkih zajednica - rekao je on.

Otašević je naveo i da je istraživanje koje je rađeno pokazalo da na AP KiM postoje brojni problemi kada je reč o novinarstvu generalno.

- Utvrdili smo da su novinari podeljeni po etničkoj osnovi, pristup informacijama im je ograničen i da upravo po toj osnovi ili političkoj osnovi postoje pojedini verbalni i fizički napadi koji apsolutno nisu procesuirani, odnosno da se u malo kojoj situaciji došlo do izvršioca, a ne verujem da je i jedan sankcionisan - rekao je on.

Otašević je dodao i da je vlasništvo nad medijima netransparentno ili oni nemaju dovoljno finansijskih sredstava da funkcionišu, zbog čega su postali osetljivi na politički uticaj, što dovodi do samocenzure.

- Većina manjinskih medija je na rubu gašenja, zavise od stranih donacija, naši naravno od donacija iz Srbije, albanski od inostranih donacija i ono što je naravno najteže i najveći problem, to je da je sudbina mnogih naših kolega nepoznata, pre svega svih onih koji su nestali 90-ih godina - rekao je on.

Novinska agencija Tanjug dobila je u ponedeljak na redakcijski mejl preteće pismo, koje je poslala osoba potpisana kao "Trim Bardhi", a u kojem se navodi da će svaki novinar agencije "dobiti metak u potiljak" kada kroči na tlo AP Kosovo i Metohija.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar