Vesti > Srbija

Ko je kralj Msvati III koji sutra stiže u Srbiju: IMA 15 ŽENA, 36 dece i 66 rođene braće!

Vladar sa najviše žena na svetu, a našao je rešenje kako da se ne širi sida u njegovoj zemlji

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

18/10/2024 > 15:41

podeli vest:

Ko je kralj Msvati III koji sutra stiže u Srbiju: IMA 15 ŽENA, 36 dece i 66 rođene braće!
Foto: wikipedia.org


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biće domaćin Njegovog Veličanstva kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini, koji će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji od 19. do 22. oktobra, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Posle ove vesti mnogi su se zapitali ko je on i zašto dolazi u našu zemlju, a portal K1info pokušaće da vam približi prču o kralju afričke države Esvatini (koja se ranije zvala Svazilend).

Foto: Instagram/eswatini_government

 

Msvati III je na prestolu nasledio svog oca kralja Sobuzu II 1986. godine.

Rođen je kao drugi od 67 sinova kralja Sobhuza II i jedino dete Ntombi Thvale, jedne od kraljevih žena. Rođen je samo pet meseci pre nego što je Svazilend dobio nezavisnost od Velike Britanije. Njegovo ime Makosetve znači kralj nacije.

Kada je njegov otac preminuo od pneumonije 1982. godine, princu je bilo 14 godina. Tada je odlučeno da će Makosetve biti sledeći kralj kada postane punoletan. Krunisan je 25. aprila 1986. godine.

Ima 15 žena i 36 dece

Danas je poslednji apsolutista u Africi. Strogo se protivi bilo kom vidu demokratije u svojoj zemlji. U Esvatiniju je zabranio slobodu govora i živi u velikom luksuzu u jednoj od najsiromašnijih zemalja sveta. Proglasio je zakon po kome su zabranjeni odnosi svim neudatim ženama, a u cilju sprečavanja širenja side.

Najinteresantnija informacija jeste da je Msvatija III vladar koji ima najviše žena na svetu - čak 15.

Foto: wikipedia.org

 

Sa njima je dobio 36 dece, a ženi se isključivo devicama. Suprugu svaki put bira na velikoj svetkovini na kojoj hiljade nevinih devojaka gole plešu ispred njega, a on na kraju uzima najlepšu. Da bi mogao zvanično da se oženi izabranicom, devojka mora da zatrudni. Tek tim činom dokazala je da je podobna da bude kraljeva saputnica. Nakon toga sledi svadba.

Tradicionalna kultura Svazilenda nalaže da se kralj oženi po jednom devojkom iz svakog plemena kako bi učvrstio veze sa svim delovima države.

Prema pričama sa kraljevskog dvora, sve kraljeve žene žive u slozi i to u nekoliko kraljevskih vila. To i nije teško budući da je Msvati III sa imovinom od 200 miliona dolara jedan od najbogatijih kraljeva na svetu. Zbog svog rasipništva, često je na udaru medija, budući da većina stanovnika Svazilenda živi u velikom siromaštvu.

Iako Msvati Treći ima mnogo žena, na ovo putovanje nije se uputio u pratnji svih, već sa dvadesetogodišnjom verenicom. Ona je ćerka bivšeg predsednika Južnoafričke Republike Džejkoba Zume.

Poseta Italiji, Srbiji i Samoi 

Kralj Esvatinija je 13. oktobra napustio je svoju zemlju i uputio se u posete Italiji, Srbiji i Samoi.

Zemlju je napustio u nošnji, a ispraćen je uz lokalni ples. Ispraćaju su prisustvovale njegove mnogobrojne pristalice, uključujući članove kraljevske porodice, ministre, poslanike, bezbednosne snage i građane.

U Italiji je učestvovao na Svetskom forumu hrane, koji je počeo 14. oktobra. Dan kasnije se sastao sa generalnim direktorom Organizacije UN za hranu i poljoprivredu, sa kojim je, kako se navodi u saopštenju, razgovarao o pitanjima od obostranog interesa i jačanju međusobne saradnje.

Njih dvojica su, kako se dodaje, dogovorili saradnju i zajednički rad na tome da niko ne ode gladan u krevet, ponovivši važnost sprečavanja gubitka i rasipanja hrane i pojačanog zalaganja za transformaciju poljoprivredno-prehrambenih sistema.

Da ovo nije prvi susret srpskih zvaničnika sa Esvatinijem, svedoči i poseta njihove ministarke spoljnih poslova Srbiji pre pet meseci.

Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

 

Nju je tada primio predsednik Aleksandar Vučić, koji je tada rekao da je sastanak bio odličan, i da su razmenili mišljenja o svim temama od interesa za naše zemlje, „a posebno o aktuelnoj situaciji u svetu i mestu naših država u globalnom poretku današnjice“.

- Tema razgovora bila je i specijalizovana izložba Ekspo 2027 Beograd, kao i učešće delegacije iz Esvatinija. Kraljevski par je zahvalio na pozivu i verujem da će u bliskoj budućnosti ova poseta biti realizovana, što bi nesumnjivo doprinelo podizanju dobrih i prijateljskih odnosa dveju zemalja na jedan poseban nivo - naglasila je tada supruga predsednika Srbije.

Ukazali su i na značaj očuvanja prirodnih resursa, upravljanja zemljištem i očuvanja zemljišta.

Ceremonija posete

Prema programu posete, sutra će u 10.30 biti održana ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a potom će u 10.45 uslediti sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija III od Kraljevine Esvatini.

U 11.20 biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kraljevine Evatini predvođenih predsednikom Vučićem i kraljem Msvatijem III, a u 12.00 biće održana ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo predsednika Srbije i kralja Esvatinija.

U 12.05 predviđene su izjave za medije, a u 12.30 predsednik Vučić i kralj Msvati III učestvovaće na okruglom stolu „Srbija i Esvatini – Inovacija kao pokretač rasta“, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar