Vesti > Srbija

UBILI SU 300 SRPSKE DECE! Nemanja Matić ZAGRMEO: Svet ovo ne sme da zaboravi

Fudbaler je podsetio na stravični masakr koji se dogodio na današnji dan

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

21/10/2024 > 12:33

podeli vest:

UBILI SU 300 SRPSKE DECE! Nemanja Matić ZAGRMEO: Svet ovo ne sme da zaboravi
Foto: Starsport/Wikipedia


Jedan od najboljih srpskih fudbalera, Nemanja Matić, podsetio je na strašnu tragediju koja se dogodila na današnji dan - dan koji će zauvek ostati urezan crnim datumom u srpskoj istoriji.

Tokom Drugog svetskog rata, 21. oktobra 1941. godine desio se pokolj srpske dece u Kragujevcu, kada su vojnici pokupili iz školskih klupa 300 kragujevačkih gimnazijalaca i streljali ih.

Nemanja je na svom "X" nalogu objavio žestoku poruku:

- Na današnji dan 1941. godine, nemački vojnici počinili su masakr u Srbiji, ubivši 300 učenika i njihovih učitelja. Nikada ne zaboravimo! - napisao je Matić.

Detaljno je opisao kako se ubistvo nevinih đaka odvijalo. Posle ovih reči ostaje gorak ukus u grlu:

- Ubijanje su vršili na sledeći način: oni su uzimali ljude po grupama... i tako ih pod jakom stražom vodili na gubilišta, koja su se nalazila kod Sušičkog potoka, Šumarica i topovskih šupa. Gubilišta su se otezala na desetine kilometara. Tu su ih ubijali iz mitraljeza, puškomitraljeza i puščanim plotunima [...] Dotle su svi ostali, koji su čekali na red da idu na gubilišta, slušali klokotanje mitraljeza, puškomitraljeza i prasak pušaka, a oni pak koji su bili na putu za gubilište imali su prilike, uoči same smrti na nekoliko minuta, i sve to da vide svojim očima - izjava je jednog od svedoka ovog krvavog događaja.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar