Vesti > Srbija

Zukorlić na Oxfordu: SRBIJA primer EVROPI za dobar odnos države prema muslimanima

On je naglasio da je nepravedno i beskorisno postavljati pitanje da li je određena religija, uključujući islam, u suprotnosti s demokratijom

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

25/10/2024 > 09:44

podeli vest:

Zukorlić na Oxfordu: SRBIJA primer EVROPI za dobar odnos države prema muslimanima
Foto: TANJUG/ EDIN BAČEVAC/bs


Ministar za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost Usame Zukorlić, učestvovao je na debati u organizaciji Oxford Union debatnog društva u Oksfordu i tom prilikom istakao pozitivne primere i rešenja, koja je Srbija primenila, kao model za muslimane u Evropi.

Početna tema debate bila je "Ova kuća veruje da je islam nekompatibilan s demokratijom", a na njoj su učestvovali, sa jedne strane malezijski bivši ministar obrazovanja Maszli Malik, Madžid Navaz ispred fondacije Kvilijam, i Musa Haraj ispred Oksford Union-a, koji su zastupali stav suprotan postavljenoj tezi, a sa druge strane osnivač Islamskog foruma za demokratiju Zudi Jaser, britanski političar i bivši član EU Parlamenta Ben Habib i članovi Oksford Union-a Jašas Ramakrišnan i Benedikt Masters.

On je tokom debate rekao da islam i demokratija nisu suprotstavljeni koncepti i da evropski muslimani, posebno Bošnjaci, imaju odgovornost da podignu organizaciju muslimana Evrope na viši stepen, saopšteno je iz njegovog kabineta. 

 

Zukorlić, koji je i prvi državljanin Srbije koji je učestvovao na tom prestižnom debatnom klubu, naglasio je da bi muslimani trebalo aktivno da učestvuju u demokratskim sistemima i da imaju vlastite institucije, jer smatra da je to najbolji način rešavanja izazova unutar svojih zajednica.

U obraćanju on je naglasio da je nepravedno i beskorisno postavljati pitanje da li je određena religija, uključujući islam, u suprotnosti s političkim sistemima poput demokratije i promovisao koncept islamske jurisprudencije muslimanskih manjina, koja pruža rešenja za miran suživot u nemuslimanskim društvima. 

Kako se navodi, učesnici su žustro debatovali o tome da li su vrednosti islama i demokratski principi međusobno u sukobu ili mogu koegzistirati, a prisutna publika sastavljena od studenata Oksforda je glasala za ili protiv početne teze, gde je ubedljivo pobedila teza koju je zastupao Zukorlić.

Oksford Union je najprestižnije debatno društvo osnovano je 1823. godine i poznato je po organizaciji debata sa istaknutim ličnostima iz politike, akademskog života i kulture, na kojem su učestvovali najpoznatiji lideri u svetu, od britanskih Vinstona Čerčila, Dejvida kamerona, Tereze Mej do američkih predsednika Niksona, Kartera, Regana i Klintona i mnogih drugih.

 

Ostavite komentar