Vesti > Srbija

ZIMA će biti TOPLA: Meteorolog otkriva da li će biti SNEGA ZA NOVU GODINU

U danima oko Nove godine očekuje se više kiše i susnežice, a samo će na planinama biti snega

Izvor: K1info/Tanjug

11/12/2022 > 21:03

podeli vest:

ZIMA će biti TOPLA: Meteorolog otkriva da li će biti SNEGA ZA NOVU GODINU
Foto: Shutterstock


Sa daljim padom temperature, kiša će tokom naredne noći i sutra ujutru, u pojedinim delovima zemlje preći u susnežicu i sneg, kaže je meterolog Slobodan Sovilj.

Prema njegovim rečima, doći će do stvaranja snežnog pokrivača visine od jedan do dva centimetara, a u planinskim predelima ponegde i do pet centimetara.

- Biće snega i u nižim predelima, ne samo u planinskim, pa tako sutra ujutru i prepodne možemo očekivati po neku pahulju snega i na području Beograda, a u brdovito-planinskom delu okoline grada može doći do formiranja snežnog pokrivača od par centimetara - rekao je Sovilj.

Međutim, kako dodaje, padavine će prestati u toku sutrašnjeg dana i doći će do razvedravanja u popodnevnim satima.

Temperatura sutra u glavnom gradu biće od nule do dva stepena, a slično će biti i u drugim delovima naše zemlje - minimalne temperature od minus tri do četiri, a maksimalne od jedan do šest stepeni.

Kada je reč o ski sezoni i snežnom pokrivaču na Kopaoniku, Sovilj kaže da je visina snega na toj planini u prethodnom periodu dostigla i do 15 centimetra, međutim usled značajnog otopljenja u prethodna dva, tri dana, padala je kiša tako da se taj snežni pokrivač istopio.

U narednom periodu očekuje se na planinama da dođe do formiranja snežnog pokrivača od pet centimetra, međutim kako se od srede posle podne opet očekuje porast temperature, taj sneg bi se otopio, a nove snežne padavine, manjeg intenziteta treba očekivati narednog vikenda.

Foto: Pixabay.com

 

Minimalna temperatura će biti od minus sedam, do minus dva, najhladnije bi bilo u pojedinim delovima centralne, zapadne, jugozapadne  Srbije gde će mrazevi biti umerenog intenziteta, a u ostalim krajevima biti mrazevi sa maksimalnom dnevnom temperaturom jedan do dva stepena iznad nule.

- U narednom periodu nema obilnijih snežnih padavina, očekujemo da i dalje bude povremenih naoblačenja, koja će uslovljavati kišu koja bi usled pada temperature prelazila u sneg i dolazilo bi do formiranja manjeg snežnog pokrivača. Ovakav vremenski razvoj događaja očekujemo da će trajati u narednih 15 dana - dodaje Sovilj.

Sneg za Novu godinu?

Kada je reč o danima oko Nove godine, kako kaže Sovilj, preciznije informacije biće nakon 20. decembra, a prema prvim preliminarnim prognozama i u danima oko Nove godine očekuje se više kiše i susnežice, a samo će na planinama biti snega.

Sovilj kaže da će ova zima biti toplija od proseka u odnosu na merenja u prethodnih 30 godina, što znači da bi srednja zimska temperatura vazduha u nižim predelima bila između jedan i pet stepeni.

Očekuje se da, u nižim predelima, bude od 40 do 65 mraznih dana i od 7 do 20 ledenih dana.

- Ovo jesu karakteristični podaci za blažu zimu, ali po broju ledenih dana bila bi nešto jača u odnosu na prethodnu kada je zabeleženo samo od jednog do sedam ledenih dana. Količina padavina bi bila prosečna - kaže on i dodaje:

- Prema sadašnjim očekivanjima očekuje se da u budućnosti budu slabije zime, ali to će zavisiti i od naše sposobnosti da se izborimo sa smanjenjem efekata staklene bašte i tu nije samo ugljendioksid u pitanju.

 

 

 

Ostavite komentar