Vesti > Svet

Ništa od PREKIDA VATRE u Gazi! Amerika BLOKIRALA rezoluciju Saveta bezbednosti UN

SAD stavile veto

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

08/12/2023 > 22:16

podeli vest:

Ništa od PREKIDA VATRE u Gazi! Amerika BLOKIRALA rezoluciju Saveta bezbednosti UN
Foto: Tanjug/AP


Sjedinjene Američke Države danas su blokirale rezoluciju Saveta bezbednosti UN o momentalnom prekidu vatre u Gazi. SAD su stavile veto na glasanje Saveta bezbednosti UN o rezoluciji kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi. 

SAD, stalna članica Saveta bezbednosti UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena u Savetu bezbednosti.

Predstavnik SAD objasnio je ovu odluku kao takvu da "nijedna zemlja ne može, niti treba da toleriše ono što je Hamas uradio 7. oktobra".

- Da je bilo koja od naših država napadnuta na ovaj način, svi bismo očekivali da ovaj Savet ponovo potvrdi naša prava da zaštitimo naše građane - rekao je on.

On je rekao da bi rezolucija dovela do toga da se Hamas pregrupiše i ponovi ono što je uradio 7. oktobra. Takođe, rekao da je da ova rezolucija govori kako Izrael treba da toleriše i da dozvoli da teror prolazi bez kontrole. Takav stav nazvao je i "receptom za katastrofu, za Izrael, za Palestince i za ceo region".

On zaključuje da SAD ne mogu da podrže "neodrživo primirje" koje samo "seje seme za sledeći rat". 

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao SB u sredu i u kojem upozorava na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i poziva 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je AP.

Ostavite komentar