Vesti > Svet

KATASTROFALAN UDARAC ZA RUSIJU! Ukrajinci uništili MOĆNO ORUŽJE vredno 300 miliona dolara,! Ali to nije prvi put....

Radi se o ključnom ruskom špijunskom avionu, odnosno izviđačkom radaru za otkrivanje i kontrolu, nadzor i koordinaciju operacija iz vazduha

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

13/03/2024 > 10:21

podeli vest:

KATASTROFALAN UDARAC ZA RUSIJU! Ukrajinci uništili MOĆNO ORUŽJE vredno 300 miliona dolara,! Ali to nije prvi put....
Foto: Shutterstock


Ukrajina je srušila ruski avion Beriev i to već treći put, a kako pišu strani mediji čini se da su napali i celu fabriku u kojoj se proizvode.

Prvi je oborila u januaru, a drugi prošlog meseca, a oštetili su jedan primerak prošle godine na tlu u Belorusiji.

Radi se o ključnom ruskom špijunskom avionu, odnosno izviđačkom radaru za otkrivanje i kontrolu, nadzor i koordinaciju operacija iz vazduha (AWACS).

Kako pišu svetski mediji Ukrajina je tokom vikenda prešla granicu s ruskom regijom Rostov i smatra se da je pogodila pogon propelera u gradu Taganrogu zadužen za popravak A-50.

Guverner Rostova prijavio je masovan napad dronom, ali je rekao da nije bilo štete na gradskoj infrastrukturi. Ukrajinski zvaničnici i ruski vojni blogeri rekli su da je cilj bio objekat aviona u blizini grada.

Fabrika u Taganrogu je teško oštećena, a avion A-50, inače vredan više od 300 miliona dolara, u blizini postrojenja je ili uništen ili je pretrpeo značajnu štetu, rekao je ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko u nedjelju. Nije jasno da li je ovaj avion prethodno bio oštećen ili ispravan.

Uprkos tome, veliki gubitak najmanje dva A-50 2024. ograničava ruski pogled na nebo i njegove operacije nad Ukrajinom. Veruje se da Rusija ima šest ili najviše sedam A-50 što dodatno dokazuje važnost ovog gubitka.

Ostavite komentar