Vesti > Svet

Švajcarci danas glasaju o 4 inicijative: Brinu ih troškovi ZDRAVSTVENOG osiguranja

U kampanji su na videlo izašla svedočenja Švajcaraca koji su bili primorani na uštede kako bi sebi priuštili osiguranje

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

09/06/2024 > 15:23

podeli vest:

Švajcarci danas glasaju o 4 inicijative: Brinu ih troškovi ZDRAVSTVENOG osiguranja
Foto: Pexels.com


Švajcarci danas glasaju o četiri inicijative - ograničavanju troškova zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite, reformi energetske politike i inicijativi o ukidanju obavezne vakcinacije.

U fokusu su dve inicijative o troškovima zdravstvene zaštite - jedna koju je podnela levičarska Socijaldemokratska partija, koja ima za cilj smanjenje tereta premija zdravstvenog osiguranja i druga koju je podnela stranka desnog centra, a koja ima za cilj da ograniči rast troškova zdravstvene zaštite, prenosi portal Svis info.

U kampanji su na videlo izašla svedočenja brojnih Švajcaraca koji su bili primorani da ostvare uštede kako bi sebi priuštili premije zdravstvenog osiguranja.

Glavne političke partije se slažu da je neophodno pronaći rešenja za smanjenje troškova, ali se razlikuju u stavovima oko toga kakva bi ta rešenja trebalo da budu.

Rešenje koje predlažu socijaldemokrate je da se ograniče premije zdravstvenog osiguranja na 10 odsto prihoda po domaćinstvu, a svako ko bude primoran da potroši više od toga trebalo bi da dobije subvenciju.

Ova inicijativa predviđa da se najmanje dve trećine subvencija finansira iz federalnog budžeta, a ostatak iz kantonalnih fondova, što bi svim građanima Švajcarske omogućilo jednake uslove, s obzirom na to da se sadašnje subvencije za zdravstveno osiguranje značajno razlikuju po kantonima.

Protivnici inicijative kritikuju je pre svega zato što se ne bavi korenom problema, odnosno neprestanim rastom troškova zdravstvene zaštite.

Prema njihovom mišljenju, cilj bi trebalo da bude usporavanje ovog rasta umesto povećanje subvencija.
 

Ostavite komentar