Vesti > Svet

"PUTIN SE SPREMA NA DUG RAT!" Borelj poslao ZABRINJAVAJUĆU PORUKU o širenju SUKOBA u SVETU

Šef evropske diplomatije naglasio je da će se tokom sastanka Saveta EU za spoljne poslove u Luksemburgu razgovarati i o situaciji u Gruziji

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

24/06/2024 > 10:03

podeli vest:

"PUTIN SE SPREMA NA DUG RAT!" Borelj poslao ZABRINJAVAJUĆU PORUKU o širenju SUKOBA u SVETU
Foto: Tanjug/AP/printscreen


Žozep Borelj, šef evropske diplomatije optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da se "sprema na dug rat" i upozorio na mogućnost širenja sukoba na Bliskom istoku na Liban, nakon što je libanski Hezbolah, koji podržava Iran, zapretio napadom na Kipar. 

Kada je reč o Ukrajini, Borelj je, po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, rekao da će predstaviti predlog o tome kako izbeći da bilo koja država članica blokira korišćenje prihoda od zamrznutih ruskih finansijskih sredstava za podršku Ukrajini.

On je dodao da mora da se poveća podrška EU Ukrajini. 

- Imamo prihode od zamrznute imovine i moramo da tražimo način da ih iskoristimo, izbegavajući bilo kakvu blokadu - rekao je Borelj novinarima.

On je dodao da će prva tranša novca stići sledeće nedelje, a druga nekoliko meseci kasnije. 

- Ne mogu se praviti zalihe od ovog novca. On se mora ikoristiti. Mi imamo zakonsku proceduru kako bismo izbegli bilo kakvu blokadu - poručio je Borelj.

Foto: TANJUG/FOTO Hina/ MARIO STRMOTIĆ/ bg

 

Ocenio je da je očigledno da se ruski predsednik Vladimir Putin "sprema za dug rat" pošto, kako je naveo, nakon što je održan samit u Švajcarskoj, Putin "putuje u Severnu Koreju, putuje svuda gde može da nabavi oružje".

On je dodao da će se tokom današnjeg sastanka šefova diplomatija EU razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i u Pojasu Gaze i istakao da su on i komesar Janez Lenarčić ukazali da je isporuka humanitarne pomoći u Gazu postala nemoguća. 

- Rizik da ovaj rat utiče na jug Libana i da se prelije, svakim je danom sve veći. Jako smo zabrinuti - upozorio je Borelj. 

Šef evropske diplomatije naglasio je da će se tokom sastanka Saveta EU za spoljne poslove u Luksemburgu razgovarati i o situaciji u Gruziji. 

- Otvorena su vrata da Gruzija postane članica Evropske unije, ali ako vlada nastavi istim putem, nastavi da radi ono što radi, ova vrata će biti zatvorena. A gruzijski narod će platiti posledice - poručio je Borelj.
 

Ostavite komentar