Vesti > Svet

BAJDEN našao opravdanje za LOŠ NASTUP na DEBATI! Zamalo sam zaspao na BINI, činjenica je da nisam bio veoma PAMETAN

Nisam slušao svoje savetnike, rekao je američki predsednik

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

03/07/2024 > 10:37

podeli vest:

BAJDEN našao opravdanje za LOŠ NASTUP na DEBATI! Zamalo sam zaspao na BINI, činjenica je da nisam bio veoma PAMETAN
Foto: AP Photo/Gerald Herbert


Američki predsednik Džozef Bajden priznao je da mu nastup na debati s republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom nije bio najbolji, ali je za to okrivio neispavanost zbog putovanja.

- Činjenica je da nisam bio veoma pametan. Odlučio sam da putujem širom sveta nekoliko puta, da prolazim kroz 100 vremenskih zona pre debate. Nisam slušao svoje savetnike i vratio sam se i gotovo zaspao na bini. To nije izgovor, ali jeste objašnjenje - rekao je Bajden tokom mitinga u Virdžiniji u utorak.

Foto: Tanjug/AP

 

CNN i BBC navode, međutim, da je 81-godišnji Bajden imao gotovo dve nedelje između povratka iz Italije sa samita G7 15. juna i debate s Trampom koja je održana 27. juna.

Bela kuća saopštila je u utorak da se očekuje da će se Bajden danas sastati sa demokratskim guvernerima i liderima Kongresa nakon što su pojedini od njih zahtevali sastanak sa predsednikom posle njegovog slabog nastupa u debati.

 Bajdena uglavnom zavisi odluka da li će i dalje ostati predsednički kandidat ili će se povući, kažu demokrate i politički stratezi, prenosi agencija Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

Sastanak će biti održan u Beloj kući, neki guverneri će prisustvovati virtuelno, a cilj je da predsednik ubedi lidere u svojoj stranci da je i dalje u dobroj mentalnoj i fizičkoj formi - uprkos onome što je pokazao u debati, prenosi Glas Amerike (VOA).

Posle tog duela, neki u demokratskoj stranci su ga pozvali da odstupi i ne bude predsednički kandidat Demokratske stranke.
Bela kuća je saopštila u utorak veče da za predsednika SAD Džozefa Bajdena nije neophodan kognitivni test, navodeći da je on i dalje u stanju da bude kandidat za reizbor na tu funkciju. 

Predstavnica Bele kuće za medije Karin Žan-Pjer rekla je na konferenciji za novinare u utorak da se apsolutno ništa ne krije o Bajdenovom zdravlju, preneo je CNN.

Žan-Pjer je, međutim, priznala da Bajden "nije imao sjajnu noć" tokom televizijske debate sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom.  

Žan-Pjer je ponovila da je Bajden bio bolestan tokom debate, navodeći da je još prehlađen. 
Poslanik Demokratske stranke iz Teksasa Lojd Doget pozvao je u utorak Bajdena da se povuče iz trke za predsedničke izbore, posle TV debate sa Trampom. 

 

Ostavite komentar