Vesti > Svet

OČI U OČI: U KREMLJU počeo sastanak Putina i Orbana, pričaće i o UKRAJINI! Evo šta najviše interesuje premijera Mađarske

Predsednik Rusije je najavio da će upoznati Orbana sa detaljima predloga Moskve za mirno rešenje ukrajinske krize

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

05/07/2024 > 13:06

podeli vest:

OČI U OČI: U KREMLJU počeo sastanak Putina i Orbana, pričaće i o UKRAJINI! Evo šta najviše interesuje premijera Mađarske
Foto: Tanjug/AP


Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se danas u Kremlju sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je danas doputovao u Moskvu.

Putin je rekao da na razgovorima sa Orbanom planira da razmeni mišljenja, uključujući i o Ukrajini. 

Predsednik Rusije je najavio da će upoznati Orbana sa detaljima predloga Moskve za mirno rešenje ukrajinske krize, a takođe očekuje da sazna detalje mađarskog plana, prenosi RIA Novosti.

Orban je na početku razgovora rekao da bi voleo da zna Putin stav o pitanjima važnim za Evropu.

Sastanku prisustvuju i šefovi diplomatija Mađarske i Rusije Peter Sijarto i Sergej Lavrov.

Podsetimo, Orban je u Moskvu doputovao nakon što je 2. jula boravio u poseti Kijevu, gde je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. 

Mađarska je 1. jula preuzela predsedavanje EU, ali su predstavnik Evropskog saveta Šarl Mišel i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bzebednost Žozep Borelj izjavili da rotirajuće predsedavanje Savetom EU nema mandat da sarađuje sa Rusijom u ime EU i da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Orban je, po dolasku u Moksvu, izjavio da tom posetom nastavlja mirovnu misiju, nakon što je nedavno u Kijevu razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

- Mirovna misija se nastavlja. Druga stanica: Moskva - naveo je Orban na društvenoj mreži X. 
 

Ostavite komentar