Vesti > Svet

Da li smo na pomolu istorijske prekretnice? I OVA ZEMLJA UKIDA LETNJE RAČUNANJE VRMENA! Razlozi su sasvim opravadni!

Vrhovna rada danas je izglasala da se u Ukrajini ukine prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena

Izvor: K1info

Autor: Nestorović Ognjen

16/07/2024 > 15:42

podeli vest:

Da li smo na pomolu istorijske prekretnice? I OVA ZEMLJA UKIDA LETNJE RAČUNANJE VRMENA! Razlozi su sasvim opravadni!
Letnje računanje vremena - Foto: K1info/Shutterstock


Poslanik Jaroslav Železnjak na platformi Telegram saopštio je ovu vest i dodao je da je ovu odluku podržao 261 poslanik ukrajinskog parlamenta, prenosi Unijan.

-Ove godine ćemo poslednje nedelje oktobra prebaciti kazaljke na zimsko računanje vremena, a od 2025. neće biti prelaska na letnje računanje vremena-, poručio je Železnjak.

Istorija letnjeg računanja vremena

Ovakav princip  računanja vremena uvedeno je u Nemačkoj 1916. godine, tokom Prvog svetskog rata, kako bi vojnicima dan trajao duže i tako se sačuvala važna ruda ugalj koji je korišćen za osvetljavanje. Skoro 100 godina praksa pomeranja sata nije dovođena u pitanje u većem delu sveta. 

Najreprezentativniji primer države koja je odbacivala letnje računanje vremena je Rusija, država koja se proteže kroz 11 vremenskih zona. Predsednik Rusije Vladimir Putin  2014. godine doneo je odluku da ta država odbace praksu letnjeg računanja vremena. Od 26. oktobra te godine stanovnici Rusije više ne moraju da navijaju sat dvaput godišnje.

Jedan od razloga koji se najčešće navodi kao motiv za napuštanje letnjeg računanja vremena jesu naučna istraživanja o uticaju pomeranja sata na zdravlje ljudi, koja se sve češće sprovode u svetu, a uglavnom pokazuju negativne posledice te prakse.

Foto: K1info/Shutterstock

 

Prema podacima sa sajta Statista, izvan Evrope i Severne Amerike, menjanje časovnika se takođe praktikuje u Iranu, većem delu Meksika, Argentine, Paragvaja, Kube, Haitija, Levanta, Novog Zelanda i u delovima Australije.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Ostavite komentar