Vesti > Svet

Grejanje 5 SATI DNEVNO, kraće TUŠIRANJE i to MLAKOM VODOM -pred Italijanima duga i hladna zima

U Italiji stupio na snagu Dekret o uštedi energije za 2022/23 godinu

Autor: K1info/novosti

10/10/2022 > 19:55

podeli vest:

Grejanje 5 SATI DNEVNO, kraće TUŠIRANJE i to MLAKOM VODOM -pred Italijanima duga i hladna zima
Foto: Freepik.com


Sudeći po Dekretu o uštedi energije za 2022/2023 godinu, Italijane očekuje duga i teška zima.

Pred njima su zbog energetske krize brojne restrikcije, pa će po kućama da se gase svetla, iskuljučuju aparati, redukuje grejanje. Većina će morati da šalove, debelu odeću i čarape koristi i kada sedi u stanu, jer nastupa stil života za kojeg se verovalo da neće stići. Pretpostavka je postala realnost.

U Dekretu o uštedi energije za 2022/2023 precizno je sve ispisano. Cilj nacionalnog plana je ujednačavanje pravila sa EU, po kome „Italija treba da uštedi 10 procenata potrošnje gasa i da u 2024. dostigne nivo redukcije od 10 odsto, u zavisnosti uvoza prirodnog gasa“.

Administratori će biti odgovorni za propuštanje gasa za javno daljinsko grejanje u naznačenim satima. Ko ima sopstveno grejanje poziva se da poštuje na identičan način pravila, u protivnom ako se kontrolom ustanovi da ih ne poštuje pljuštaće kazne. Iz EU stižu zvanični saveti da se gde god je mogućno potrošnja gasa zameni drugim izvorima energija.

U Dekretu su ispisana i tzv. Pravila časnog ponašanja. Ona podrazumevaju redukovanje temperature vode za kupanje i skraćivanje vremena tuširanja, snižavanje temperature pri kuvanju, redukovanje vremena pečenja u rerni, korišćenje veš mašine i one za pranje sudova kada je sasvim napunjena, isključivanje utičnica aparata kada se ne korisre, isključivanje frižider tokom odmora, redukovanje osvetljenja u stanu...

Već je počelo redukovanje javne rasvete koje bi trebalo da se umanji za 40 odsto. Građani smatraju to velikim problemom u strahu od lopova. Takođe, u toku su razgovori Vlade i Nacionalnog udruženja industrijalaca, posebno onih koji su najveći potrošači gasa, o pomoći za ublažavanje enormnog uvećanja računa. U protivnom sledi istinski industrijski lokdaun u Italiji.

 

 

 

 

Ostavite komentar