Vesti > Svet

Severnokorejski diplomata POBEGAO iz Kube u Južnu Koreju: "Svi barem jednom to poželimo"

Razlog za bežanje je neverovatan, a beg se desio još u novembru

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Anica Ninković

16/07/2024 > 23:43

podeli vest:

Severnokorejski diplomata POBEGAO iz Kube u Južnu Koreju: "Svi barem jednom to poželimo"
Foto: Tanjug/AP Photo


Severnokorejski diplomata visokog profila stacioniran na Kubi prebegao je u Južnu Koreju, potvrdila je za BBC špijunska agencija Seula. Veruje se da je on najviše rangirani severnokorejski diplomata koji je prebegao u Južnu Koreju od 2016. godine.

Diplomata je prebegao u novembru, saopštila je Nacionalna obaveštajna služba (NIS). Informacije o prebegima postaju javne tek mesecima kasnije, jer oni moraju pohađati kurseve o južnokorejskom društvu pre formalne integracije.

Južnokorejski mediji navode da je on politički savetnik u ambasadi Severne Koreje na Kubi. List Čosun Ilbo je navodno imao intervju sa prebegom, navodeći da je to 52-godišnji Riu Il-kju. Svaki Severnokorejac bar jednom razmisli o životu u Južnoj Koreji.

Kaže da je prebegao zbog „razočarenja severnokorejskim režimom i mračne budućnosti“.

- Svaki Severnokorejac bar jednom pomisli da živi u Južnoj Koreji - citira ga list.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Najnoviji poznati prebeg je Tae Jong-ho, bivši zamenik severnokorejskog ambasadora u Velikoj Britaniji, koji je prebegao u Južnu Koreju 2016. godine.

Južna Koreja je u nedelju održala prvu ceremoniju severnokorejskog Dana prebega. Na ceremoniji, južnokorejski predsednik Jun Suk Jel obećao je bolju finansijsku podršku severnokorejskim prebegima i poreske olakšice za kompanije koje ih zapošljavaju.

Ostavite komentar