Vesti > Svet

RUSI SE SVETE ZA "SEVERNI TOK"! Opasna mašina kruži oko Velike Britanije, ZAPAD SE TRESE zbog jednog poteza

Moćna ruska podmornica viđena je u moru blizu Irske, a sposobna je da lansira krstareće rakete, torpeda i druga oružja

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

19/07/2024 > 18:31

podeli vest:

RUSI SE SVETE ZA "SEVERNI TOK"! Opasna mašina kruži oko Velike Britanije, ZAPAD SE TRESE zbog jednog poteza
Ruska podmornica klase Kilo u moru - Foto: wikipedia.org


Ruska podmornica klase "Kilo" nedavno je primećena u vodama blizu obale Velike Britanije, što je izazvalo uznemirenost zapadnih zvaničnika, kako prenosi časopis "National Interest".

Ova podmornica viđena je u moru kod Irske kako kruži oko obale Velike Britanije, a vlasti u Londonu nazvale su ovaj slučaj "bez presedana".

Glavna zabrinutost zapadnih zvaničnika leži u potencijalnom uticaju ove dizel-električne podmornice na podvodne komunikacije, čime se strahuje da bi Rusija mogla da odgovori na nedavne događaje poput uništavanja gasovoda "Severni tok".

Foto: wikipedia.org

 
Koliko je jaka podmornica klase "Kilo"

Prema izveštaju, podmornica klase "Kilo" je sposobna da lansira krstareće rakete, torpeda i druga oružja.

Ove podmornice su prvi put primećene kod obala Irske pre godinu i po dana, a do sada je Rusija izgradila 12 ovakvih podmornica, od kojih je 11 već isporučeno.

Ovakav razvoj događaja dodatno podstiče tenzije u već napetim međunarodnim odnosima, istovremeno naglašavajući važnost nadgledanja i reagovanja na vojne aktivnosti u blizini ključnih pomorskih ruta i infrastrukture.

Podsetnimo, ruski predsednik Vladimir Putin na operativnom sastanku sa članovima Saveta bezbednosti Rusije rekao je da Moskva mora da započne proizvodnju raketa srednjeg i manjeg dometa, kako bi bila u mogućnosti da odgovori na akcije Vašingtona. 

- Mi smo 2019. godine saopštili da nećemo proizvoditi te rakete i da ih nećemo raspoređivati sve dok SAD ne budu raspoređivale te sisteme u nekom regionu sveta - rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar