Vesti > Svet

Otvorena SRPSKA KUĆA u Parizu! Prisustvuje i predsednik Vučić (UŽIVO)

Centralni deo "Srpske kuće" činiće umetnička instalacija "Koreni", visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života"...

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

27/07/2024 > 15:43

podeli vest:

Otvorena SRPSKA KUĆA u Parizu! Prisustvuje i predsednik Vučić (UŽIVO)
Foto: screenshot/Tanjug


U Parizu je danas svečano otvorena Srpska kuća, u okviru Olimpijskih igara 2024. godine, a otvaranju prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i visoke zvanice Francuske i predstavnici diplomatskog kora.

Predsednik Vučić, koji je sinoć u Parizu prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, izjavio je da će se "Srpska kuća" nalaziti odmah pored "Francuske kuće", što je kako je istakao, velika čast i prilika da predstavimo svoju zemlju.

"Srpska kuća" smeštena u Parku La Vilet koji će za vreme Olimpijskih igara poneti ime "Park nacija" jer je u njemu smešteno čak 15 nacionalnih kuća, predstavljaće jedinstveni centar koji će poseticima ponuditi bogato i interaktivno iskustvo srpske kulture, istorije, sporta i gastronomije. 

Foto: Tanjug/Video

 

Ovaj multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mesto gde se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje.

Centralni deo "Srpske kuće" činiće umetnička instalacija "Koreni", visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života", koja će dočarati duboke korene srpskog naroda, i njegove tradicije, kulture, istorije. 

Takođe, posetioci će imati priliku da kroz napredne tehnološke algoritme vide animacije inspirisane našim sportistima, radovima Nadežde Petrović, kao i da se upoznaju sa velikim srpskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića.
Pored toga, "Srpska kuća" će predstaviti i bogat dokumentarni foto-materijal iz Arhiva Jugoslavije, koji će po prvi put biti prikazan javnosti.

Ovaj materijal uključuje hiljade artefakata vezanih za učešće Srbije na prethodnim Olimpijskim igrama.
 

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar