Vesti > Svet

Britanska policija očekuje NOVE NEREDE tokom vikenda posle dešavanja u Sautportu: Najava demonstracija širom zemlje

Britanski ministar unutrašnjih poslova Dejvid Henson izjavio je da postoji mogućnost za još više nasilja nakon napada u Sautportu

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

02/08/2024 > 19:38

podeli vest:

Britanska policija očekuje NOVE NEREDE tokom vikenda posle dešavanja u Sautportu: Najava demonstracija širom zemlje
Pucnjava u Engleskoj - Foto: James Speakman/PA via AP


Britanska policija će ovog vikenda postaviti dodatne policijske snage na ulice širom zemlje, jer smatraju da će doći do novih nemira nakon tragedije u Sautportu, gde je u ponedeljak ubijeno troje dece.

Demonstracije protiv imigrantske politike planirani su širom zemlje za vikend, a vlast će povećati i broj tužioca koji će po kratkom postupku donositi odluke, prenosi Rojters.

Nasilni incidenti izbili su proteklih dana u Sautportu, zatim u severoistočnom gradu Hartlpulu, u Londonu i drugim gradovima kao reakcija na lažno informacije koje su se ubrzo proširile društvenim mrežama u kojima se tvrdilo da je osumnjičeni za ubistvo dece bio radikalni islamistički migrant.

Ne bi li ugušila dezinformacije, policija je objavila da je osumnjičeni, Aksel Rudakubana rođen u Britaniji.

Ali više desetina demonstracija protiv imigracije planirani su protesti širom Velike Britanije ovog vikenda, a planirano je i nekoliko kontraprotesta onih koji se protive rasizmu.

Već dve noći traju neredi širom Engleske

- Želim da naša zajednica bude uverena da smo u potpunosti spremni da se obračunamo sa bilo kim ko namerava da izazove nerede - rekla je pomoćnica načelnika Dženi Sims iz policije Mersisajda, jedinice koja nadgleda Sautport.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Dejvid Henson izjavio je danas da postoji mogućnost za još više nasilja nakon napada u Sautportu u ponedeljak, kada je ubijeno troje dece i upozorio da će policija motriti na one koji planiraju dalje nerede.

Tri devojčice mlađe od 10 godina ubijene su u napadu, a petoro dece nalazi se u kritičnom stanju nakon napada nožem koji se u ponedeljak dogodio u Sautportu.

Zbog tragedije je došlo do nereda i u Londonu je uhapšeno više od 100 ljudi.

Britanski premijer Kir Starmer održaće danas hitan sastanak sa policijskim zvaničnicima u Dauning stritu nakon druge noći nereda i nemira u pojedinim delovima Engleske. 

BONUS VIDEO: 
 

Ostavite komentar