Vesti > Svet

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR ove godine ide japanskaoj organizaciji NIHON HIDANIKO

To je pokret koji je nastao kao odgovor na atomske napade u avgustu 1945. godine

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

11/10/2024 > 11:24

podeli vest:

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR ove godine ide japanskaoj organizaciji NIHON HIDANIKO
Foto: AP Photo, File/Andrew Medichini


Nobelovu nagradu za mir ove godine dobila je japanska organizacija Nihon Hidankio, koja okuplja preživele od atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju, saopštio je danas Nobelov komitet.

U obrazloženju odluke navodi se da je ovaj masovni pokret poznat i kao Hibakuša, dobio nagradu za mir za svoje napore da postigne svet bez nuklearnog oružja i za zalaganja da nuklearno oružje nikada više ne sme da se upotrebi. Pokret je nastao kao odgovor na atomske napade u avgustu 1945. godine, a njegovi članovi neumorno su radili na podizanju svesti o katastrofalnim humanitarnim posledicama korišćenja nuklearnog oružja.

Postupno se razvila snažna međunarodna norma koja je upotrebu nuklearnog oružja stigmatizirala kao moralno neprihvatljivu, a ta norma je postala poznata kao "nuklearni tabu".

Foto: Shutterstock

 

Svedočenja članova organizacije pomogli su da se stvori i konsoliduje široko rasprostranjeno protivljenje nuklearnom oružju širom sveta koje se oslanjalo na lične priče, kreirajući obrazovne kampanje temeljene na vlastitom iskustvu i izdajući hitna upozorenja protiv širenja i upotrebe nuklearnog oružja.

- Hibakuša nam pomaže da opišemo neopisivo, zamislimo nezamislivo i nekako shvatimo neshvatljiv bol i patnju uzrokovanu nuklearnim oružjem. Norveški Nobelov odbor želi da prizna jednu ohrabrujuću činjenicu: nijedno nuklearno oružje nije korišćeno u ratu za gotovo 80 godina. Napori Nihona Hidankjoa i drugih predstavnika Hibakuša uveliko su pridoneli uspostavljanju nuklearnog tabua - navodi se u obrazloženju Komiteta.

Dodaje se i da je Nihon Hidankio dao hiljade iskaza svedoka, izdao rezolucije i javne apele i slao godišnje delegacije u Ujedinjene nacije i razne mirovne konferencije kako bi podsetio svet na hitnu potrebu za nuklearnim razoružanjem.

- Jednog dana Hibakuša više neće biti među nama kao svedoci istorije, ali uz snažnu kulturu sećanja i kontinuiranu predanost, nove generacije u Japanu prenose iskustvo i poruku svedoka. Oni inspirišu i obrazuju ljude širom sveta. Na taj način pomažu u održavanju nuklearnog tabua. Nobelova nagrada za mir za 2024. godine ispunjava želju Alfreda Nobela da prizna napore od najveće koristi za čovečanstvo - navodi se u obrazloženju.

Od ustanovljavanja 1901. godine, Nobelovu nagradu za mir dobilo je 110 pojedinaca i 30 organizacija, a pojedine organizacije su dobile nagradu više puta. Međunarodni komitet Crvenog krsta osvojio ga je tri puta, a Kancelarija visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice dva puta.

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai je u trenutku kada je dobila nagradu imala 17 godina, dok je najstariji dobitnik Jozef Rotblat imao 86 godina te 1995. godine.

Foto: Shutterstock

 

Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Odbor koji odlučuje o dobitniku nagrade sastoji se od pet članova koje bira norveški parlament, a predloge kandidata za dobitnike Nobelove nagrade za mir, osim članova komisije i bivših dobitnika nagrade, mogu dostaviti svi članovi vlade ili Međunarodnog suda pravde, profesori na katedrama za sociologiju, istoriju, filozofiju, pravo i političke nauke kao i rukovodioci odgovarajućih instituta.

Nobelova nagrada za mir se može dodeliti učesnicima određenih mirovnih pregovora iako oni nisu doveli do konačnog rešenja, odnosno do dotičnog mirovnog ugovora.

Nagrada je, kao i druge Nobelove nagrade, donacija švedskog pronalazača i fabrikanta Alfreda Nobela, i od 1901. godine se svake godine dodeljuje 10. decembra u Oslu, na dan njegove smrti.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar