Vesti > Svet

RUSI stegli obruč oko UKRAJINE! Prodiru u jedan od ključnih gradova, sukob ulazi u NOVU FAZU (FOTO)

Rusija trenutno kontroliše oko 80 odsto Donbasa površine 117.000 kvadratnih kilometara

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

20/10/2024 > 15:37

podeli vest:

RUSI stegli obruč oko UKRAJINE! Prodiru u jedan od ključnih gradova, sukob ulazi u NOVU FAZU (FOTO)
rat u ukrajini - Foto: Tanjug/AP


Proruski blogeri obavestili su javnost da Rusija trenutno vodi borbu sa ukrajinskim trupama u predgrađu istočnog grada Selidova, kao i da nastoji da preuzme kontrolu nad celim Donbasom. Navodno, Rusija kontroliše skoro 80 odsto tog dela zemlje.

Od početka invazije, u februaru 2022. godine, ruske snage su u septembru ove godine najbrže napredovale na frontu, iako je Ukrajina zauzela deo ruske oblasti Kursk. Najveći proboj ostvaren je u istočnoj regiji Donbas koju Rusija želi da stavi pod potpunu kontrolu.

Ruske snage su poslednjih nedelja okružile gradove u Donjecku i polako stezale obruč sve dok ukrajinske snage nisu bile primorane na povlačenje. Prema blogerima, upravo to rade u Selidovu, gradiću sa predratnim brojem stanovnika oko 20.000.

 

- U gradu se vode borbe za svaku ulicu, jednu po jednu. Napad na Selidove je pojačan - napisao je Jurij Podoljaka, poznati proruski bloger iz Ukrajine.

Drugi blogeri su objavili video-snimku intenzivnog granatiranja grada. Rusko ministarstvo obrane nije to komentarisalo, a nije se oglasio ni Kijev.

Rusija trenutno kontroliše oko 80 odsto Donbasa površine 117.000 kvadratnih kilometara i napreduje zapadno uzduž 100 km od 1200 km duge bojišnice oko taktički važnih središta Pokrovska i Kurakhove.

Rat u Ukrajini ulazi, kako tvrde ruski dužnosnici, u najopasniju fazu u jeku ruskog napredovanja na terenu, dok Zapad razmišlja kako će se taj rat završiti.

Ukrajina traži članstvo u NATO-u, Rusija kaže da je to neprihvatljivo, a SAD i ključni NATO saveznici nisu javno odobrili poziv Volodimira Zelenskog da njegova zemlja odmah uđe u članstvo zapadnog vojnog saveza.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar