Vesti > Svet

NE ZOVITE ga predsednikom: Ruski DESNIČARI traže NOVU TITULU za Putina

Ruski desničari smatraju da je izraz predsednik američka reč i da je za Putina prikladniji jedan ruski naziv

Autor: K1/dailymail.co.uk

11/07/2022 > 21:24

podeli vest:

NE ZOVITE ga predsednikom: Ruski DESNIČARI traže NOVU TITULU za Putina
Foto: Tanjug/AP/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool


Putinovi saveznici, čelnici ruske desničarske Liberalno-demokratske partije, zatražili su da se ruski predsednik Vladimir Putin više ne naziva predsednikom već da dobije titulu "vladar".

Ta stranka je predložila upotrebu ruske reči "pravitel" (vladar), smatrajući je prikladnijom za Putinov status i ulogu, piše britanski Daily mail. Ova desničarska stranka ima 22 od 450 mesta u ruskom parlamentu.

Zahtev dolazi u trenutku kada Rusija, suočena sa zapadnim sankcijama zbog agresije na Ukrajinu, traži zamene za zapadne proizvode, brendove, reči i izraze, piše britanski list.

Članovi LDPR tvrde da je titula predsednik zapravo skovana u SAD u 18. veku. Umesto toga, oni predlažu korišćenje termina "vladar" uprkos autokratskim konotacijama reči.

Izraz "pravitel" ima duboke i istorijske veze sa Rusijom, sa carskom porodicom Romanov, koja je vladala zemljom od 1613. do 1917. godine. Car takođe može imati slično značenje kao "pravitel", ali je poznatiji kao "imperator".

Termin "predsednik" počeo je da se koristi tek pred kraj Sovjetskog saveza, kada je Mihail Gorbačov nazvan predsednikom. Pre toga sovjetski lideri su nosili titulu generalnih sekretara Komunističke partije.

Putinovi kritičari tvrde da on već ima potpunu vlast u Rusiji i da vlada kao autokratski car.

Ostavite komentar