ZA ZDRAVLJE srca i kostiju važan je VITAMIN K - Evo U KOJIM NAMIRNICAMA ga ima
Pored svesnosti o tome koliko je bitan za naš organizam, važno je da znamo i kolika doza ovog vitamina nam treba svakog dana
10.03.2023
VestiVelika prednost mladog crnog luka je što se uglavnom jede sirov, pa se ne umanjuje dejstvo minerala i vitamina
podeli vest:
Mladi crni luk bogat je brojnim hranljivim materijama i vitaminima, a njegova najveća zdravstvena prednost je što se uglavnom jede sirov. Tada je udeo nutrijenata mnogo veći nego u slučaju termičke obrade.
Mladi crni luk svojim nutritivnim svojstvima pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem, nervni i skeletni sistem, kao i na zdravlje očiju i zuba.
Hranljive materije i vitamini, kojih ima u mladom crnom luku, su fosfor, magnezijum, folna kiselina, kalcijum, vitamin A, K, C i vitamini B1 i B2.
Ova niskokalorična prolećna namirnica sadrži malo ugljenih hidrata, masti i kalorija, ali je zato bogata antioksidansima, kvercetinom i jedinjenjima bogatim sumporom.
Pored svesnosti o tome koliko je bitan za naš organizam, važno je da znamo i kolika doza ovog vitamina nam treba svakog dana
10.03.2023
VestiKako se gaji, priprema i koliko je zdravo ova, i u našim krajevima, sve popularnija biljka
24.01.2023
MozaikMladi crni luk smatra se čuvarem kardiovaskularnog sistema. Biljni pigment kvercetin sprečava razvoj ateroskleroze, dok vitamin C i vitamin A, zahvaljujući antioksidativnom dejstvu, smanjuju upale u telu.
Jedinjenje sumpora iz mladog luka prevenira porast krvnog pritiska, kao i srčani i moždani udar. Takođe, prolećni luk bogat je vlaknima neophodnim za dobru probavu i funkcionisanje digestivnog sistema.
Zbog vitamina K, pa samim tim i zbog bolje iskorišćenosti kalcijuma u telu, mladi luk doprinosi povećanju gustine kostiju, a s obzirom na to da sadrži i određene količine fluora – važan je i za zdravlje zuba.
Foto: Pixabay.com
Flavonoidi i sumporna jedinjenja iz mladog crnog luka deluju protivupalno i tako štite organizam od mnogih vrsta bolesti. Iako mladi luk sam po sebi ne deluje lekovito, već kao deo celokupne, zdrave ishrane, pokazalo se da je jedna od dobrih namirnica koja se preporučuje osobama sa dijebetesom. Istraživanja su pokazala da je mladi crni luk vrlo pogodan za osobe koje imaju dijabetes i to zbog hroma – minerala koji kontroliše dijabetes.
Pretpostavlja se da nedostatak hroma može da uzrokuje insulinsku rezistenciju, koja najčeće prethodi dijabetesu. Takođe, alil-propil-disulfid, jedinjnje iz mladog luka, stimuliše lučenje insulina važnog za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.
Smatra se da je hrom, kao esencijalni mineral, od posebne važnosti za osobe sa dijabetesom jer je hrom pikolinat posebno efektan za snižavanje nivoa šećera u krvi.
Prema nalazima studija, hrom pikolinat može imati značajan uticaj na dijabetes zato što smanjuje nivo insulina i poboljšava metabolizam šećera u krvi i kod gojaznih ljudi i kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Takođe, sve studije koje su koristile suplementaciju hrom pikolinata za poremećenu netoleranciju na glukozu i dijabetes pokazale su pozitivan efekat.
Povrće sadrži veliku količinu vlakana pa ga zbog lakšeg varenja treba kuvati, ali ne predugo
04.02.2023
MozaikOvaj vitamij sastavni je deo biljnih ulja i utiče na pravilan rast i razvoj organizma
05.02.2023
VestiVerovali, ili ne cvekla se koristi u narodnoj medicini već 2.000 godina
12.01.2023
VestiDa li ste znali koliko su kiseli krastavčići zdravi?
17.02.2023
Mozaik
Ostavite komentar