Zdravlje

Sada se beru MUŠMULE, a evo zašto ih treba uvrstiti u jelovnik

Najbolje ih je brati nakon što mraz „ubije“ njihovu oporost, jer tada postaju mekane i slatke

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

22/10/2024 > 15:00

podeli vest:

Sada se beru MUŠMULE, a evo zašto ih treba uvrstiti u jelovnik
Foto: Pixabay.com


Mušmule su pomalo zaboravljeno voće koje zaslužuje da se vrati na naše trpeze. Ove male, braon plodove, poznate po specifičnom ukusu koji se razvija tek nakon prvih mrazeva, ljudi često zaborave ili ne znaju koliko su korisne.

Kada bi naši stari znali zašto su ih voleli, sigurno bismo ih danas češće jeli.

Kada se beru?

Mušmule sazrevaju krajem oktobra i tokom novembra. Najbolje ih je brati nakon što mraz „ubije“ njihovu oporost, jer tada postaju mekane i slatke. Plodovi su u početku tvrdi i trpki, ali ako ih ostavite nekoliko dana na hladnom mestu, pretvoriće se u ukusne zalogaje, slične kombinaciji jabuke i kruške.

Šta sve mušmule kriju?

Mušmule su prava riznica zdravlja bogate su vlaknima, što ih čini odličnim za probavu i sprečavanje zatvora. Takođe, pomažu u detoksikaciji organizma, a vitamini iz njihovih plodova podržavaju imunitet tokom zime. Posebno su korisne za ljude koji pate od problema sa bubrezima, jer deluju kao blagi diuretik.

Foto: Pixabay.com

 

Šta možete napraviti od mušmula?

Od mušmula se može praviti pravo čudo od zimnice! Možete ih koristiti za pripremu džemova, kompota, rakije ili čak likera. Takođe, osušeni plodovi mušmule mogu se koristiti u čajevima za jačanje imuniteta ili kao zdrava užina. Ako vam treba jednostavan desert, probajte pečene mušmule s malo meda i cimeta – miris i ukus će vas oduševiti!

Lek iz prirode

Ako tražite način da ojačate imunitet i očistite organizam pred zimu, mušmule su pravi izbor. Naši preci nisu uzalud verovali da ih svaka kuća treba imati – i to s razlogom. Zato sledeći put kada se nađete u prirodi ili na pijaci, uzmite koju mušmulu i uživajte u plodu prirode koji čuva vaše zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar