APRILSKI TANJIR ZDRAVLJA Koje povrće birati ovog meseca za jači imunitet, zdravije srce i bolju liniju
podeli vest:

Proleće je pravo vreme da se resetujemo – i fizički i mentalno. Dok priroda buja, i naš organizam traži osveženje, a najbolji način da to postignemo jeste – tanjir pun sezonskog povrća! April je mesec kada nam bašte i pijace nude bogatstvo svežih, laganih i izuzetno lekovitih biljaka koje obnavljaju telo posle teških zimskih obroka.
Nutricionisti podsećaju da unos sezonskih namirnica nije samo stvar ukusa, već i zdravlja. Evo koje povrće je pravi pogodak za april – i zašto bi trebalo da bude redovno na vašem meniju:
🥬 Mladi spanać – prirodna infuzija energije
Ne postoji bolji način da se izborimo sa prolećnim umorom od tanjira punog svežeg spanaća. Bogat je gvožđem, vitaminima C, A i K, folnom kiselinom i antioksidansima koji jačaju imunitet i čiste organizam.
Kako ga jesti? Najbolje je konzumirati ga svežeg u salatama sa limunom i maslinovim uljem, ili ga kratko prodinstati sa belim lukom – savršen prilog uz krompir ili jaje na oko.
🥦 Brokoli – čuvar srca i linije
Brokoli je pravo malo čudo prirode – bogat vlaknima, kalcijumom i antioksidansima, pomaže kod regulisanja šećera u krvi, jača imunitet i odličan je saveznik u dijetama.
Saveti za pripremu: Kuvajte ga kratko na pari kako bi sačuvao sve svoje hranljive sastojke. Možete ga dodati u rižota, supe ili jesti uz lagani sos od limuna i jogurta.
🥕 Šargarepa – oslonac za kožu, vid i detoks
Stara dobra šargarepa i u aprilu ima važno mesto na trpezi. Sadrži obilje beta-karotena koji je zaslužan za zdravu kožu i oštar vid, ali i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma.
Upotreba: Jedite je svežu, rendanu sa limunom, u čorbama ili kao grickalicu uz humus.
🧅 Mladi luk – prolećni štit od infekcija
Ovaj hrskavi saveznik zdravlja prepun je sumpornih jedinjenja koja imaju antibakterijsko dejstvo. Jača krvne sudove, čisti organizam i poboljšava varenje.
Uparite ga sa: mladim sirom, kuvanim jajima i domaćim hlebom za savršeni prolećni doručak.
🥬 Zelena salata – za dobru probavu i bolji san
Sadrži više vode nego mnoge druge biljke, ali i vitamine A i C, gvožđe i kalcijum. Pomaže u hidrataciji tela, ubrzava varenje i čak doprinosi mirnijem snu.
Napomena: Uživajte u velikim porcijama sa limunovim sokom, lanenim semenkama i maslinovim uljem.
🍋 Limun – zlatni dodatak
Iako nije povrće, limun je ključni dodatak svakoj salati, supe ili jutarnje vode. Čisti jetru, budi organizam i daje osvežavajuću notu svakom jelu.
Vreme je za cveklu!
Ovo povrće bogato je vlaknima, vitaminima A, C, B i K, te mineralima kao što su kalijum, magnezijum i gvožđe. Sadrži prirodne šećere i antioksidante, što ga čini odličnim izvorom energije i hranljivih materija potrebnih za dobar imunitet i zdravlje kože.
Rotkvice – bogate su vitaminima C i K, kao i vlaknima. Deluju kao prirodni diuretik, poboljšavaju probavu i pomažu u detoksikaciji organizma. Takođe, imaju antiinflamatorna svojstva i pozitivno utiču na zdravlje srca.
Cvekla – bogata je vitaminima A, C, B6, folnom kiselinom i gvožđem. Pomaže u poboljšanju cirkulacije, smanjenju krvnog pritiska i detoksikaciji tela. Takođe, ima antiinflamatorna svojstva i poboljšava rad jetre.
BONUS SAVET: Napravite dnevni obrok u bojama aprila!
Doručak: Omlet sa mladim lukom i salatom od spanaća i limuna.
Ručak: Rižoto sa brokolijem i šargarepom, jogurt.
Večera: Pečeni krompir sa zelenom salatom i čorbicom od celera.
Proleće je pravo vreme da “nahranimo” organizam onim što mu zaista treba. Aprilski tanjir je pun života, boja i ukusa – i podseća nas da zdravlje dolazi iz prirode, a ne iz pakovanja.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar