Zdravlje

IMATE PROLEĆNE ALERGIJE? Evo koje namirnice pomažu, a koje obavezno izbegavajte!

Izvor: K1info/24sata.hr

11/04/2025 > 08:23

podeli vest:

IMATE PROLEĆNE ALERGIJE? Evo koje namirnice pomažu, a koje obavezno izbegavajte!
Foto: Freepik.com


Dok priroda cveta i dani postaju duži, mnogi od nas umesto uživanja u proleću – šmrcaju, kišu i trljaju oči. Ako ste među onima koje svaka polenska sezona zatekne nespremne, možda je vreme da obratite pažnju i na ono što jedete. Verovali ili ne, određene namirnice mogu ublažiti simptome alergije, dok druge mogu pogoršati stanje i izazvati dodatne reakcije.

Freepik.com

U nastavku otkrivamo šta treba da se nađe na vašem tanjiru, a šta da izbegavate u širokom luku, kako biste proleće dočekali sa manje maramica i više osmeha.

🥗 Namirnice koje pomažu u borbi protiv alergija

Luk: Sadrži kvercetin, prirodni antihistaminik koji može pomoći u smanjenju simptoma alergije.​

Ananas: Bogat bromelainom, enzimom koji ima protuupalna svojstva i može ublažiti simptome alergije.​

Paprika i peršun: Izvori vitamina C, koji jača imunitet i može pomoći u borbi protiv alergija.​

Bobičasto voće: Sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa povezanih s alergijama.​

Kefir i kiseli kupus: Probiotici u ovim namirnicama mogu poboljšati crevnu floru i ojačati imunitet.​

Shutterstock

🚫 Namirnice koje mogu pogoršati alergijske simptome

Jabuke i celer: Mogu izazvati križne reakcije kod osoba alergičnih na pelud breze.​

Banane, dinje, lubenice, krastavci, tikvice i artičoke: Mogu izazvati reakcije kod osoba alergičnih na ambroziju.​

Med: Može sadržavati tragove peludi, što može izazvati reakcije kod osjetljivih osoba.​

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Tvrdi sirevi i fermentirani proizvodi: Bogati histaminom, mogu izazvati simptome kod osoba s intolerancijom na histamin.​

Procesuirano meso i morski plodovi: Mogu sadržavati aditive i konzervanse koji izazivaju alergijske reakcije.​

Ukoliko patite od alergija, preporučuje se pažljivo praćenje ishrane i konsultacija s nutricionistom ili alergologom kako biste prilagodili prehrambene navike i smanjili rizik od alergijskih reakcija.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar