Kultura > Knjige

Izdavačka kuća BOOKA objavila reizdanje zbirke PESAMA Srđana Dragojevića

"Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu" prvi put je izdata 1994, a sada je objavljena uz novi predgovor

Izvor: K1info/Tanjug

06/11/2023 > 21:53

podeli vest:

Izdavačka kuća BOOKA objavila reizdanje zbirke PESAMA Srđana Dragojevića
Foto: Instagram/bookastore


Izdavačka kuća Booka, kao drugu knjigu u okviru svoje edicije poezije, početkom novembra objavila je zbirku pesama "Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu" Srđana Dragojevića, filmskog stvaraoca čiji su filmovi obeležili srpsku kinematografiju od raspada SFRJ do danas, saopštili su izdavači.

Zbirka izabranih Dragojevićevih pesama "Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu", koja je prvi put objavljena devedesetih godina, sada dolazi s novim predgovorom autora.

Kako sam autor kaže u predgovoru, "svako delo ima svoje sidro u epohi u kojoj je nastalo, a epoha u kojoj su ove pesme nastale jeste bila interesantna".

Pesme napisane od 1982. do 1988, u poslednjoj mirnodopskoj deceniji SFRJ, u tom smislu oslikavaju duh tog vremena i mladalački bunt tada dvadesetogodišnjeg Dragojevića.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

U svojim pesmama autor se podsmeva autoritetima i okoštalim normama, uveren u to da je umetnost ono što je zaista važno.

Prema rečima izdavača, ova poezija stari dobro kao i njen autor, i poseduje duhovitost, oštroumnost, hrabrost i uvek dobrodošlu sklonost ka autoironiji i apsurdu.

Srđan Dragojević, reditelj i pisac, rođen je u Beogradu 1963.

Autor je osam igranih filmova, među kojima su "Mi nismo anđeli", "Lepa sela lepo gore", "Rane" i "Parada", i dobitnik brojnih međunarodnih filmskih nagrada: Berlinale, Lokarno, Stokholm, Sao Paulo, Solun itd.

Pored scenarija za filmove objavljenih u knjigama "Rane i dve priče za novu deceniju" (2010) i "Pre nego što crvima kažem zdravo" (2015), napisao je i nekoliko knjiga za decu.

Autor je i tri zbirke pesama, a za "Knjigu akcione poezije" 1986. godine dobio je nagradu "Branko Radičević".

"Katkad je dobro pročitati neku knjigu da ne ispadnete glupi u društvu" zbirka je pesama koja je prvi put izdata 1994, a 2023. ponovo je objavljena uz novi predgovor.

Ostavite komentar