Vesti > Politika

Vučević o PRAVILIMA ZA GLASAČE: GLASANJE po mestu boravišta bilo je moguće samo za REPUBLIČKE IZBORE

Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević rekao posle sednice Predsedništva SNS otkrio nedoumicu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

30/04/2024 > 10:40

podeli vest:

Vučević o PRAVILIMA ZA GLASAČE: GLASANJE po mestu boravišta bilo je moguće samo za REPUBLIČKE IZBORE
Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ


Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević rekao je danas posle sednice Predsedništva SNS da za predstojeće lokalne izbore neće biti moguće glasanje po mestu boravišta, kao što je to bilo moguće za republičke izbore.

- Ja mislim da to nije moguće, ako smem da se nadovežem. To je bilo moguće samo za republičke izbore, kada je neko sprečan da glasa na svom mestu, pošto je Srbija jedinstvena biračka jedinica, jedinstvena biračka teritorija - izjavio je Vučević odgovarajući na pitanje novinara da li je istina da će biti moguće glasanje i po mestu boravišta, a ne samo prebivališta.

On je objasnio da je to definisano od strane RIK-a, da bi se ljudi, pre svega studenti i ljudi koji nisu u svom mestu gde inače žive, mogli da glasaju na parlamentarnim izborima.

- A sve jedno je da li glasate u Subotici ili Vranju za republičke izbore, pošto je jedna izborna jedinica. I isto vam je glas u Somboru, ili Boljevcu, ili u Prijepolju, Novom Pazaru, ili u Kikindi, ili u Kragujevcu - objasnio je on. 

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Podvukao je da je ovo bila mogućnost isključivo za republičke izbore.

- Čak smo imali situaciju da onda ne mogu da glasaju za pokrajinske izbore. Jer je to samo bila mogućnost za republičke izbore. Evo, neko se prijavio ko inače u Subotici glasa, da glasa u Pančevu. Mogao je da glasa za republičku listu, a nije mogao da glasa za pokrajinsku listu. Nije mogao da se vrati u Suboticu pa da glasa ponovo za pokrajinsku listu - rekao je Vučević. 
 

Ostavite komentar