Ekonomija

KRIZA NE POGAĐA SVE PODJEDNAKO Shell zaradio 6 milijardi dolara

Iz kompanije tvrde da su potpuno posvećeni borbi protiv klimatskih promena

Autor: k1info

29/07/2022 > 18:29

podeli vest:

KRIZA NE POGAĐA SVE PODJEDNAKO Shell zaradio 6 milijardi dolara
Foto: Pixabay.com


Naftna kompanija Shell objavila je da ima rekordnu dobit u proteklom kvartalu od 11,5 milijardi dolara čime je udvostručila svoju zaradu u godini koju je obeležio skok cena energije. To je veliki porast u odnosu na 5,5 milijardi dolara u period od aprila do juna 2021. godine što označava povećanje dobiti od 6 milijardi dolara - i porast u odnosu na 9,1 milijardu dolara u prvom kvartalu 2022.

Naftni div beleži 14 puta veću tromesečnu dobit, što je ponovno pokrenulo apele za uvođenjem poreza na dobit kako bi se smanjio teret građanima u nevolji tokom pogoršanja krize troškova života, piše Independent.

Glavni izvršni direktor Shella Ben van Borden je rekao da sa nestabilnim energetskim tržištima i stalnom potrebom za delovanjem u borbi protiv klimatskih promena, 2022. i dalje predstavlja velike izazove za potrošače, vlade i kompanije.

- U skladu sa tim, koristimo svoju finansijsku snagu za ulaganje u sigurno snabdevanje energijom koja je danas potrebna svetu, preduzimajući hrabre korake za smanjenje emisija ugljenika i transformišući našu firmu za energetsku budućnost sa niskim udelom ugljenika - tvrdi on.

Kompanija je takođe navela da će pokrenuti program otkupa deonica u iznosu od 6 milijardi dolara u trećem kvartalu, što bi ulagačima dalo više novca. - Snažna cena nafte pomogla je Shellu da postigne niz uspešnih rezultata. Dividenda je možda ostala ista, ali program otkupa deonica je pozitivna vest za deoničare - rekao je investicioni menadžer Stjuart Lamont.

 

Ostavite komentar