Ekonomija

Prošli su dani JEFTINE HRANE: Cene OBARAJU rekorde, a zna se i šta je NAJVAŽNIJI razlog

I hrana može da se koristi kao oružje

Autor: K1info/Seebiz

23/01/2023 > 22:02

podeli vest:

Prošli su dani JEFTINE HRANE: Cene OBARAJU rekorde, a zna se i šta je NAJVAŽNIJI razlog
Foto: Pixabay.com


Međunarodna zajednica sve više pažnje pridaje velikoj zavisnosti od ruskog đubriva, koje je, međutim, prošle godine rekordno poskupelo, što predstavlja veliki pritisak na proizvodnju hrane, a time i na ovogodišnje cene, prenosi Seebiz pisanje RTV SLO.

Evropa ne zavisi samo od ruskog gasa, već i od đubriva. Rusija je najveći svetski izvoznik đubriva, uključujući amonijak, sirovinu za azotna đubriva, hranljive materije poput fosfora i kalijuma. Promene u njihovom izvozu i cenama imaju uticaja na ceo svet.

Poslednje dve godine cene đubriva rastu, a posle izbijanja rata, Moskva je usvojila izvozne kvote đubriva koje je produžila do maja ove godine. Sada manje izvozi u Evropu, a više u zemlje poput Indije, Turske i Vijetnama.

Budući da su cene prirodnog gasa, neophodnog za proizvodnju đubriva, naglo porasle, mnoge su fabrike širom Evrope obustavile proizvodnju, što dodatno učvršćuje ulogu Rusije kao monopoliste. Moskva je u prvih deset meseci prošle godine povećala prihode od izvoza za 70 odsto, na 16 milijardi dolara, pokazuju podaci Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.

Foto: Pexels.com

 

Ruska hrana i đubriva inače su izuzeti iz zapadnih sankcija protiv Moskve kako bi se osigurala prehrambena sigurnost u svetu. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao da su cene đubriva dosegle 250 odsto svog nivoa pre pandemije, a to za mnoge zemlje znači da manju proizvodnju hrane ove godine.

Ukrajinski poljoprivrednici takođe imaju visoke ulazne troškove. Prema rečima Monike Tothove, analitičarke Agencije za poljoprivredu i hranu, zabrinuti su zbog mogućnosti kupovine kvalitetnog semena i đubriva za novu žetvu, zbog čega će se one verovatno smanjiti u idućoj sezoni.

Sve više u prvi plan izbija pitanje: Da li su dani jeftine hrane prošli, ali je izvesno da i hrana može da se koristi kao oružje.

 

Ostavite komentar