Ekonomija

Ni u EVROPSKOJ UNIJI ne cvetaju ruže: INFLACIJA u padu, ali i dalje VISOKA - HRVATI i SLOVACI predvode NEGATIVNI trend

Najblaži rast cena beležila je u julu Belgija za 1,6 odsto, a slede Španija i Grčka sa 2,1, odnosno 3,4 odsto

Izvor: K1info/telegraf.rs

31/07/2023 > 17:31

podeli vest:

Ni u EVROPSKOJ UNIJI ne cvetaju ruže: INFLACIJA u padu, ali i dalje VISOKA - HRVATI i SLOVACI predvode NEGATIVNI trend
Foto: Unsplash.com


Inflacija u evrozoni blago je oslabila u julu, sklizuvši na 5,3 odsto, a Hrvatska je uz Slovačku zabeležila najsnažniji rast cena, znatno iznad proseka, pokazale su prve procene Eurostata.

U julu je godišnja stopa inflacije u evrozoni, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) iznosila 5,3 odsto, izračunali su statističari, dok je u junu bila 5,5 odsto.

Na mesečnom nivou cene su u julu pale za 0,1 odsto, posle 0,3 odsto rasta u junu. Cene energije bile su u julu niže za 6,1 odsto nego u istom prošlogodišnjem mesecu, nakon 5,6 odsto pada u junu.

Sveža hrana poskupela je na godišnjem nivou za 9,2 odsto, neznatno snažnije nego u junu. Blago je ubrzao i rast cena usluga, na 5,6 odsto, s junskih 5,4 odsto. Kada se isključe cene hrane i energije, inflacija u evrozoni iznosila je u julu 6,6 odsto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u junu.

Slovačka je i u julu beležila najsnažniji rast potrošačkih cena na godišnjem nivou, za 10,2 odsto. A sledi Hrvatska sa julskom stopom inflacije merenom HICP-om od 8,1 odsto. U junu je iznosila 8,3 odsto. Indeks potrošačkih cena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje da su cene u julu porasle za 7,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec.

Baltičke zemlje mesecima su beležile najviše stope inflacije, ali rast cena u međuvremenu je usporio i u julu najsnažniji je bio u Litvaniji koja se sa 7,1 odsto svrstala uz bok Austriji. U Estoniji su cene porasle za 6,3 odsto, kao i u Nemačkoj.

Najblaži rast cena beležila je u julu Belgija za 1,6 odsto, a slede Španija i Grčka sa 2,1, odnosno 3,4 odsto, prenela je Hina.

Ostavite komentar