Ekonomija

Srbija energetski sve stabilnija: Potekao azerbejdžanski GAS i ušao u našu zemlju

Današnje otvaranje gasnog interkonektora značajno za privredu zemlje i energetsku stabilnost

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Milena Gačević

10/12/2023 > 10:32 >> 11:10

podeli vest:

Srbija energetski sve stabilnija: Potekao azerbejdžanski GAS i ušao u našu zemlju
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i šef delegaciji EU u Srbiji u Srbiji Emanuel Žiofre pustili su danas u rad gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska. 

Oni su na svečanoj ceremoniji, u gasnoj stanici Trupale kod Niša, zajedno pritisli taster i pokrenuli gasovod.

Vučić je rekao da će puštanjem interkonektora Srbija obezbediti diverzifikaciju i alternativu u snabdevanju gasom i da će u budućnosti biti sigurnija zemlja po pitanju energetske bezbednosti.

 

- Srbija će sada moći da kupi na otvorenom tržištu gas na sedam terminala - rekao je Vučić, a bugarski predsenik je precizirao da trenutno gas može da se kupi na šest terminala, a da će od marta biti moguće kupiti gas na sedam.

Vučić, Radev i Alijev obišli su gasnu stanicu Trupale.

- Današnja ceremonija je ceremonija prijateljstva i partnerstva, želim da čestitam predsednicima Srbije i Bugarske. Gasovod će doprineti energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske, kao i Evrope, Srbija je deveta zemlja u koju ćemo izvoziti - kazao je na svečanom otvaranju predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev.

Ceremoniji prisustvuju i ministari u Vladi Srbije Dubravka Đedović Handanović, Ivica Dačić, Miloš Vučević, Nikola Selaković.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

 


Novi gasovod će omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, a posebno iz Azerbejdžana.
Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci.

Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša. 
U Srbiji su izgrađene i četiri merno- regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama kod Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.

Gasna interkonekcija do Bugarske jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija-Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućava i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska iznosi 85,5 miliona evra.

Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. 

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.
Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske. 

 

 

 

Ostavite komentar