Ekonomija

U Hrvatskoj zbog suše desetkovan rod ŠEĆERNE REPE: Država već tražila pomoć iz Brisela

Nadležni uveravaju građane da će šećera biti dovoljno i da neće poskupeti

Autor: K1info/Biznis.rs/Milena Gačević

12/09/2024 > 21:32

podeli vest:

U Hrvatskoj zbog suše desetkovan rod ŠEĆERNE REPE: Država već tražila pomoć iz Brisela
Foto: Pixabay.com


Hrvatska bi zbog suše mogla ostati bez šećera. Na istoku zemlje, gde je proizvodnja šećerne repe najveća, uništeno je više od 80 odsto useva. U Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske održan je hitan sastanak, pomoć će tražiti i iz Brisela.

Apokaliptični prizori na poljima šećerne repe – najgore je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji, piše Seebiz.

- Repa je izdržala koliko je mogla. List je izvlačio vlagu iz repe i repa je postajala sve manja i sitnija i sad su se i repa i list osušili -rekao je Ivo Kelić, proizvođač šećerne repe iz Mirkovaca.

Na istoku se proizvodi 85 odsto šećerne repe, a uništeno je više od 80 odsto useva.

- Naše porodično gazdinstvo ima negde oko 126 hektara šećerne repe, a 80 hektara nećemo da beremo - objasnio je Kelić.

Elementarna nepogoda na njivama, a moguća katastrofa na tržištu. Suša je uništila repu ne samo u Hrvatskoj, nego i drugde u Evropi, pa je pitanje da li će šećera uopšte biti ove godine.

- Takva je situacija u Mađarskoj i Sloveniji, a video sam i u Srbiji da je situacija strašna. Pa nemam pojma ko će da seje šećernu repu kad smo ovako na gubitku. Ovo bi mogao biti kraj šećerane u Županji, poslednje šećerane u Hrvatskoj - upozorio je Kelić.

- Verujte, radimo sa prepolovljenim kapacitetom, cena tog šećera je ogromna. Sve u svemu, jako loša situacija - rekao je predsednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro.

U Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske održan hitan sastanak jer bez repe nema šećera.

- Naš sastanak je rezultirao činjenicom da idemo u Evropsku komisiju da pokrenemo aktiviranje kriznih rezervi u poljoprivredi. To se očekuje već šest meseci, naravno, ako bude odobreno - rekao je ministar Josip Dabro.

U vladi Hrvatske uveravaju da čine sve da građani ne dožive šećernu krizu.

- Za naše građane nema potrebe za brigom, tako da neće biti ni uvoza ni poskupljenja u vezi sa šećerom. Na toj strani vlada Hrvatske štiti građane - rekao je državni sekretar Tugomir Majdak.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar