Ekonomija

Desektovane farme SVINJA u Italiji! Najviše pogođeni regioni koji proizvode PRŠUTU!

Na farmi nadomak Milana zaklano zbog bolesti 6.200 svinja! Bolest se ovih dana pojavila ponovo i u Mačvi

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Milena Gačević

05/10/2024 > 17:57

podeli vest:

Desektovane farme SVINJA u Italiji! Najviše pogođeni regioni koji proizvode PRŠUTU!
Foto: Pixabay.com


Italijanske vlasti bile su prinuđene da ubiju skoro 120.000 svinja otkako se svinjska kuga pojavila u zemlji još u januaru 2022. godine. Sada su zaklali tri četvrtine tog broja samo u poslednja dva meseca a najviše su ugrožene oblasti u kojima se proizvodi parmska pršuta.

Svinjska kuga je zahvatila regione za proizvodnju hrane na severu Italije, ugrožavajući izvor zarade i proizvodnju cenjenih proizvoda od svinjskog mesa.

Na farmi Đovanija Airolija južno od Milana, svih 6.200 njegovih svinja je zaklano prema striktnim protokolima kako bi se zaustavila bolest koja preti italijanskoj industriji pršute, sušenih kobasica i drugih proizvoda od svinjskog mesa vredna 20 milijardi evra.

- To nam se desilo uprkos primeni svih potrebnih bezbednosnih mera. Očigledno je došlo do neuspeha. Ne razumemo šta je to moglo biti - rekao je Airoli.

Trenutno niko ne sme da ulazi na farmu osim zaposlenih koji su pod strogim higijenskim protokolima kako bi se sprečilo dalje razvijanje respiratorne bolesti, koja se brzo širi između domaćih svinja.

Bolest je dostigla vrhunaca sa 24 žarišta početkom septembra, sa većinom slučajeva u Lombardiji. Oblasti koje izazivaju najveću zabrinutost su oblasti Pijemonta i Emilije Romanje — regiona poznatih po parmskoj pršuti.

Uticaj epidemije proteže se na farme na dodatnih 23.000 kvadratnih kilometara, koje se suočavaju sa ograničenjima zbog pretnje koju predstavljaju potencijalno zaražene divlje svinje u tampon zoni.

Bolest obično prvo zarazi divlje svinje pre nego što se proširi na domaće, za koje je gotovo uvek fatalna.

Štetu u industriji svinjskog mesa do sada procenjuje moćni poljoprivredni lobi Koldireti na 500 miliona evra, koji je upozorio da su neki farmeri u riziku od gubitka posla a tako i sredstava za život.

Izračunali su da sektor generiše 20 milijardi evra duž lanca snabdevanja, od farmi na kojima se uzgajaju svinje do fabrika u kojima se suši šunka.

Italijanska vlada imenovala je novog komesara za borbu protiv pandemije tokom leta. Đovani Filipini je uveo ograničenja za pristup farmama i prenos životinja, kao i proširene tampon zone, a mere su izgleda imale uticaj, prenosi Euronjuz.

Afrička kuga ponovo u Mačvi. Da li ćemo poželet pršute? 

Afrička kuga svinja ponovo se pojavila u Mačvi. Prvi slučaj potvrđen je u Badovincima, selu u kojem poljoprivrednici u oborima imaju više od 100 hiljada grla. Reč je o bolesti koja je već pet godina prisutna u Srbiji i za nju leka nema. Širenje zaraze može se sprečiti samo preventivnim merama.

Kapije mnogih poljoprivrednih gazdinstvima u Badovincima, preventivno su zatvorene zbog afričke kuge svinja. U ekonomske delove dvorišta, ulaze samo domaćini.

 

- Bavim se proizvodnjom prasadi, imam nešto tovljenika. Sad je počelo prašenje, veliki je rizik. Strašno je ovo što se desilo. Godinu dana ovde nije bilo. Kako je došlo, verovatno je to odnekud doneseno, neki tovljenik, neka krmača. Jer oni su podložni. -Jeste li preduzeli neke mere? -Imaju barijere. Sve je to postavljeno - kaže Milan Erdevički, poljoprivrednik iz Badovinaca.

U Badovincima, najviše je uzgajivača svinja u opštini Bogatić. Afrička kuga, potvrđena je na jednom gazdinstvu.

U Badovincima se više od 600 domaćinstava bavi poljoprivrednom proizvodnjom. U tovu trenutno imaju više od 30.000 grla u tovu. Na imanju gde je za vikend otkrivena afrička kuga, sva grla su eutanazirana.

 

Ostavite komentar