FunBox > Lajk

Da li biste probali Sourtoe Cocktail - glavni satojak ovog pića je UKIŠELJEN NOŽNI PALAC

Ispijanje ovog pića počelo je pre 40 godina, a sada je ritual u gradu Dowson

Autor: K1info/zanimljivostidana.com

21/11/2022 > 23:05

podeli vest:

Da li biste probali Sourtoe Cocktail - glavni satojak ovog pića je UKIŠELJEN NOŽNI PALAC
Foto: Youtube PrintScreen


Da li su ljubitelji dobrog alkoholnog pića čuli za Sourtoe Cocktail, odnosno viski sa ukišeljenim nožnim palcem. O da, dobro ste pročitali.

U gradu Dawsonu ispijanje ovog viskija, poznatog kao “Koktel od kiselog voća“ počeo je pre više od četrdeset godina i sad je postao obred za posetioce ovog grada.

Priča kaže da su još 1920-ih, Louie Linken i njegov brat Oto naleteli na strašnu mećavu, a Luiju se smrznuo nožni palac. Da bi sprečio gangrenu, Oto je svom bratu odsekao promrzli prst na nozi.

Njih dvoje su potom sačuvali amputirani prst u tegli alkohola kao uspomenu. Pedeset godina kasnije, meštanin Jukona po imenu kapetan Dik Stivenson pronašao je teglu sa nožnim prstom dok je čistio kabinu.

Ukiseljeni prst je doneo u centar grada i on je postao osnovni sastojak proslavljenog pića.

Do sada je kroz hotel Downtown Hotel prošlo najmanje osam različitih prstiju, a svi su donirani od strane korisnika. Skoro svi su nestali, neki su ukradeni, a neki su skliznuli niz grlo posetilaca.

Kada je prvi prst nestao bilo je slučajno, kada ga je rudar progutao na svoju trinaestu čašu šampanjca Sourtoe. To se dogodilo 1980. godine i to je bio originalni nožni prst. Osmi prst hotela ukraden je u junu ove godine.

U to vreme, nije bilo neobično da učesnici stave prst u usta i ponovo je ispljunu. Sada su se pravila promenila i postoji novčana kazna za svakoga ko ga proguta, bilo slučajno ili namerno.

U hotel je 2013. godine, jedan čovek je ušao, naručio sourtoe koktel, progutao prst, platio kaznu od 500 dolara i mirno izašao. Kao da ništa nije bilo.

Zbog toga je hotel je odgovorio podizanjem kazne na 2.500 dolara.

Za one manje avanturističke, pravila su jasna, da biste postali član kluba Sourtoe Cocktail, morate dozvoliti da vam usne dodirnu nožni prst.

 

 

 

Ostavite komentar