Kultura i umetnost > Muzika

PESMA koja je uticala na Fila Kolinsa da NAPUSTI Genesis

Legendarni bubnjar i pevač je tokom petnaest godina balansirao između solo karijere i grupe, pre nego što je napustio Genesis 1996. godine

Izvor: K1info

11/06/2023 > 20:28

podeli vest:

PESMA koja je uticala na Fila Kolinsa da NAPUSTI Genesis
Foto: Instagram/genesis_band


Osamdesetih godina prošlog veka Fil Kolins je bio superzvezda i mogao je da rasproda stadione bez pomoći grupe Genesis. Petnaest godina je balansirao između solo karijere i benda, pre nego što je obavestio svoje kolege o odluci da napušta bend 1996. Nije bilo svađe ili sporova, ali Kolins je morao da napusti Genesis ukoliko je želeo da ostane veran svojim muzičkim vizijama.

Posle odlaska frontmena Pitera Gabrijela, Kolins je postao šef, ali se nije pitao o svemu. Oni su i dalje gajili demokratske odnose unutar benda, a Majk Raderford i Toni Benks imali su važnu reč kada je u pitanju muzički pravac. Zbog toga su tokom godina objavljene i pesme koje Kolins nije posebno voleo.

Primer za to je numera "Burning Rope" sa albuma "...And Then There Were Three..." iz 1978. godine, za koju je kasnije rekao da je bio jedan od razloga zašto je odlučio da napusti Genesis. Pesmu je bend izvodio uživo samo u godini kada je objavljena, pre nego što je izbačena sa set liste na svim budućim turnejama, što pokazuje kakvo mišljenje Kolins ima o pesmi.

Kolins nije napustio Genesis skoro 20 godina posle objavljivanja "Burning Rope", ali njegovi komentari o numeri pokazuju da je razmišljao o odlasku još tada, pre nego što je uspeo kao solo izvođač. Međutim, njegova lojalnost kolegama značila je da je bio spreman da ostane u bendu dok ne postane jasno da više ne može da nastavi.

Tokom razgovora za Modern Drummer 1997. godine, ubrzo pošto je napustio bend, Kolinsa su pitali o pesmama tokom njegove karijere i šta misli o njima. On je oduševljeno govorio o nekoliko numera Genesisa, uključujući 23-minutni ep "Supper’s Ready", rekavši:

- To je jedna od mojih omiljenih pesama Genesisa svih vremena. Nekada sam voleo da je sviram na turnejama, jer sam mogao da izađem na kraj sa njom. Imam nekoliko snimaka na kojima je izvodimo na koncertu otprilike iz tog vremena. Sjajan muzički komad i veoma je zabavna za sviranje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Genesis (@genesis_band)

Međutim, bio je manje blagonaklon kada je razgovor skrenuo na "Burning Rope". Kolins je izjavio:

- Zvuči surovo, ali ova pesma me je naterala da napustim Genesis. Toni Benks više nikada neće razgovarati sa mnom kada ovo bude objavljeno jer je ona jedno od njegovih čeda, ali za mene je ova pesma zaglavljena u vremenu. Ne uklapa se u dvadeseti vek. Znam da ima ljudi koji vole ovakvu muziku, ali jednostavno više nisam mogao da se popnem na binu i sviram ili pevam taj materijal - zaključuje Kolins.

Ostavite komentar