Kultura i umetnost > Pozorište

Let iznad kukavičjeg gnezda pokupila je sve nagrade na festivalu u Trebinju!

Zlatnu masku za najbolju žensku epizodnu ulogu žiri je dodelio Marini Marder iz pobedničke predstave „Let iznad kukavičjeg gnezda“

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

08/08/2024 > 16:27

podeli vest:

Let iznad kukavičjeg gnezda pokupila je sve nagrade na festivalu u Trebinju!
Foto: Teatar 011


Pobednik 67. Festivala festivala je predstava „Let iznad kukavičjeg gnezda“ Studija glume Teatra 011 iz Beograda – kojoj je, uz Zlatnu masku za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija, pripala i nagrada žirija trebinjske publike.

Najviše Zlatnih maski, ipak, žiri je dodelio predstavi „Orkestar Titanik“ Gradskog pozorišta Trebinje, koja je nagrađena u tri kategorije a sve tri nagrade pripale su Željku Miloševiću: za najbolju mušku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i najbolju kostimografiju.

Zlatnu masku za najbolje rediteljsko ostvarenje „Bora Grigorović“ žiri je dodelio Svetlani Gaško za režiju predstave „Smetovi“ u izvođenju Amaterskog pozorišta Kulturnog centra Kisač. Slovačkom pozorištu iz Kisača, odnosno Jaroslavu Zimi, pripala je i Zlatna maska za najbolju autorsku muziku.

Foto: Teatar 011

 

Zlatne maske za glavne glumačke role otišle su u Severnu Makedoniju, članovima Dramskog studija Letečke teatarske trupe Tetovo za predstavu „Dečak u prugastoj pidžami“ - Vladimiru Jovanovskom za najbolju mušku ulogu i Melisi Cenovskoj za najbolju žensku ulogu na festivalu.

Foto: Teatar 011

 

Zlatnu masku za najbolju žensku epizodnu ulogu žiri je dodelio Marini Marder iz pobedničke predstave „Let iznad kukavičjeg gnezda“ Studija glume Teatar 011 iz Beograda, a za najbolju kolektivnu igru - ansamblu predstave „Aladin“ Dramskog studija Učilišta zagrebačkog kazališta mladih.

Žiri, koji je ove godine radio u sastavu: reditelj i profesor glume Dejan Cicmilović, teatrolog i dramaturg Dragana Bošković i glumac Nebojša Kundačina – dodelio je i tri Diplome festivala: Aleksandru Radojkoviću iz beogradskog Teatra 011 - za najboljeg mladog glumca, ansamblu Dramskog studija Učilišta zagrebačkog kazališta mladih - za koreografiju, scenski pokret i muzikalnost, te Nikoli Stojanovskom iz Letečke teatarske trupe Tetovo – diploma „Zalog za budućnost“, kao najmlađem glumcu festivala.

 

 

Uz čestitke svim dobitnicima nagrada i reči zahvalnosti organizatorima, žiriju i umetničkom savetu, te svim učesnicima manifestacije koji su nam i ove godine ponudili "bogatu festivalsku trpezu", 67. Festival festivala svečano je zatvorila načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja Slađana Skočajić.

- Ne mogu svi dobiti neku nagradu, ali se svi mogu osjećati pobjednicima zato što se nalaze na najboljem mestu na svijetu kada je u pitanju pozorišni amaterizam - a to je grad Trebinje - poručila je načelnik Odjeljenja za kulturu.

Nešto ranije, takmičarski program ovogodišnjeg Festivala festivala zatvorila je predstava „Jaaao, Milenko“ u izvođenju „DIS Scene“ iz Zvornika, rađena po tekstu Vladimira Nedića a u režiji Aleksandra Riđošića.

 

 

Odlukom žirija publike, priznanje protagoniste večeri pripalo je Tanji Pavlović za ulogu Coke.

U okviru pratećeg programa, u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija nastalih na festivalskim predstavama „Festival u objektivu“, koju već po tradiciji pripremaju članovi trebinjskog Foto kino kluba. Žiri izložbe proglasio je i autore najboljih fotografija - a prvo mesto pripalo je Marijani Miletić Hajrović, drugo Jovanu Vidakoviću, a treće Radoju Elezu.

Ostavite komentar