Za ŠVEDSKI STO prava stvar je - ŠVEDSKI HLEB
Hrskavi Švedski hleb je jednostavno pecivo koje kod naših domaćica postaje sve popularnije
13.11.2022
GurmanlookIako pastu i špagete vezujemo za Italiju, izgleda da nam istorija ipak govori drugačije
podeli vest:
Pasta ima duboko korenje u istočnim mediteranskim zemljama kao što je Grčka i nekoliko teritorija Srednjeg istoka i Arapskog poluostrva. Tamo, jela su pravljena od testa na mnogo više načina nego u Rimu.
Kako nam istorijski dokazi govore, direktni koren italijanske paste potiče od arapskog jela “itriyya” koju su Grci opisivali kao “suva pasta”. Ovo jelo je bilo glavni obrok arapskih trgovaca koji su putovali svetom.
Hrskavi Švedski hleb je jednostavno pecivo koje kod naših domaćica postaje sve popularnije
13.11.2022
GurmanlookRecept za uštipke bez kvasca, idealan doručak ili večera za sve koji žure
29.10.2022
GurmanlookZbog nomadskog načina života i vojnih pohopda, prvi susret Evropljana sa ovim jelom zabeležen je negde oko 7. veka nove ere, kada su Arapi okupirali Siciliju.
Postoje neki navodi da je Marko Polo doneo recept za pastu iz Kine u Italiju, ali njegova putovanja dešavala su se petsto godina nakon ovoga.
Pošto su se Arapi povukli sa Sicilije, njihov recept je ostao, a niža klasa Sicilijanaca je eksperimentisala sa ovim jelom i polako, pasta je postala sve popularnija i kod bogatijih slojeva društva.
Do 12. veka, postoje prvi pisani dokazi o špagetama. Ipak, u 18. veku počeo je pravi bum sa ovim jelom, kada su počeli da se prave i razni prelivi, na čelu sa kečapom.
Bundevu volimo i u slatkim i u slanim jelima, a ovaj recept je stvarno poseban
08.11.2022
GurmanlookČesto ih jedemo u salatama, pečene na roštilju, punjene, pa hajde da probamo i pohovane
29.09.2022
GurmanlookIznenadite ukućane ili goste ovim neobičnim receptom
23.09.2022
GurmanlookAko su vam dodadili standardni recepti...
06.10.2022
Gurmanlook
Ostavite komentar