Slobodno vreme > Gurmanlook

SAMO ZA PRAVE HEDONISTE: Punjena muskatna bundeva

Bundevu volimo i u slatkim i u slanim jelima, a ovaj recept je stvarno poseban

Izvor: K1info

08/11/2022 > 18:45

podeli vest:

SAMO ZA PRAVE HEDONISTE: Punjena muskatna bundeva
Foto: Youtube PrintScreen


Jesen... vreme bundeva. Naravno da ćemo da ih iskoristimo za pravljenje što više ukusnih jela, bilo da se radi o onim koje volimo i godinama spremamo ili o nekim koje još nismo probali. Do sada.

Sastojci: 1 veća muškatna bundeva, 250 g mesa po izboru, 1 manja glavica crnog luka, 1/4 struka praziluka, 2 čena belog luka, 1 šargarepa, 2-3 šampinjona, 1 mala ljuta papričica, 2 kašike peršuna, začini po ukusu (biber, vegeta, mlevena crvena paprika), 50 g pirinča

Pripremanje: Bundevu oprati i raseći na pola, očistiti je od semenki i pažljivo nožem izvaditi "meso" sa gornje strane, da napravite male čamce. Posoliti je i pobiberiti, preliti sa malo ulja i zapeći oko 15 minuta sa isečenom stranom na dole.

U veći tiganj sipati nekoliko kašika ulja i ispržiti sitno seckani luk dok ne postane staklast, dodati mu sitno seckani praziluk i seckanu papričicu i propržiti. Zatin dodati sitno seckane šampinjone pa i njih ispržiti.

Dok se ovo prži, narendajte na krupno rende "meso" bundeve i šargarepu i dodati prethodnom povrću. Dinstati, dodavajući po malo vode. Na kraju dodati meso, propržiti ga, dodati opran i oceđen pirinač, propržiti sve zajedno i umešati sitno seckan peršun i beli luk. Začiniti po vašem ukusu vegetom, biberom, solju...

Zapečenu bundevu okrenuti, napuniti je smesom od mesa (ako imate višak smese stavite sa strane) sipati vrlo malo vode na dno, pokriti folijom i peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 180*C. Možete posuti sa malo rendanog sira i vratiti nazad da se sir otopi.

Poslužiti uz zelenu salatu ili kiselu pavlaku.

 

 

Ostavite komentar